Vlaamse erkenning voor zes streekproducten
Oostendse zeebeschuit Foto: Streekproduct.be

De Vlaamse overheid heeft dinsdag zes producten erkend als Vlaams streekproduct. Het gaat om Oostendse zeebeschuit, glazuurspeculaas van de kust, borstbollen van Wycam’s, koffie uit Diest, Geelse saffraanmoppen en Limburgse appelwijn.

Glazuurspeculaas en Oostendse zeebeschuit zijn op zich niet nieuw op de lijst. Ze werden al eerder erkend, maar dan gemaakt door een andere producent. Nu krijgen ook twee bakkerijen uit Oostende de officiële erkenning: brood- & banketbakkerij Vanheste Dirk voor de speculaas en bakkerij Desmedt voor het ‘brood van de schippers’.

De Geelse saffraanmoppen werden na meer dan vijftig jaar van onder het stof gehaald. Bakkerij Peter Steurs krijgt de erkenning voor die boterkoeken, nadat de eigenaar de recepten in een oud schriftje had ontdekt. Volgens de organisatie zijn de borstbollen van Wycam’s, de Limburgse appelwijn van de Sleedoornwijngilde en de koffie van koffiebranderij Stroobants uit Diest zo bekend dat een erkenning voor de hand lag. De zes producenten mogen voortaan het Vlaamse erkenningslabel streekproduct gebruiken.

Om als Vlaams streekproduct erkend te worden moet een product geproduceerd zijn met streekeigen grondstoffen, in de streek van oorsprong en volgens de traditie van de regio. Het product moet minimaal 25 jaar bestaan en bekend zijn in de omgeving. Meer dan 200 producten werden reeds erkend als Vlaams traditioneel streekproduct.