Venezuela schort vluchten van TAP Portugal op na beschuldiging dat het explosieven toeliet aan boord
Een toestel van de Portugese luchtvaartmaatschappij TAP. Foto: AFP

Venezuela schort voor negentig dagen alle in- en uitgaande vluchten van TAP Air Portugal op. Het Zuid-Amerikaanse land beschuldigt de luchtvaartmaatschappij ervan een oom van oppositieleider Juan Guaidó te hebben toegestaan explosieven mee te nemen op een vlucht naar Caracas.

Vicepresident Delcy Rodríguez kondigde de maatregel aan op Twitter en liet de mogelijkheid open om in de toekomst boetes op te leggen en andere maatregelen te nemen.’Venezuela moet worden gerespecteerd’, zei Rodríguez.

Guaidó keerde afgelopen dinsdag met een TAP-vlucht terug naar Venezuela, na een drie weken durende internationale tournee om internationale steun te zoeken voor het verdrijven van de socialistische president Nicolás Maduro. Maduro noemt Guaidó daarom ‘een Amerikaanse marionet’ die hem via een staatsgreep wil afzetten.

De autoriteiten arresteerden vervolgens de oom van Guaidó, die met hem op de vlucht vanuit Portugal reisde. Ze beschuldigden hem van het meenemen van explosief materiaal naar het land. Guaidó, die door meer dan vijftig landen wordt erkend als de legitieme president van Venezuela, verwierp de aantijgingen.

TAP zei in een verklaring maandag dat het voldeed aan alle wettelijke- en veiligheidseisen van de autoriteiten in zowel Portugal als Venezuela en de redenen voor de opschorting niet begreep. ‘Dit is een serieuze maatregel die onze passagiers schaadt, zonder dat het bedrijf zelfs maar de kans heeft gekregen om de beschuldiging tegen te spreken’, aldus TAP. De Portugese regering heeft een onderzoek ingesteld naar het incident naar aanleiding van de beschuldigingen van Venezuela.