Familie Tine Nys gaat in beroep tegen uitspraak euthanasieproces
De burgerlijke partij heeft cassatieberoep aangetekend, maar de familie wil niet reageren op de beslissing. Foto: BELGA

In de zaak van de euthanasie van Tine Nys in 2010 is er geen cassatieberoep aangetekend door het Openbaar Ministerie, maar wel door de burgerlijke partij. Dat het Openbaar Ministerie niet in cassatie gaat, betekent dat de vrijspraak van de drie artsen definitief is. In een nieuw proces is het wel mogelijk dat de artsen een schadevergoeding moeten betalen.

Het Gentse hof van assisen had in de nacht van 30 op 31 januari de drie artsen, die betrokken waren bij de euthanasie van Tine Nys in 2010 en beschuldigd werden van de vergiftiging, vrijgesproken. Tegen het arrest is alleen beroep bij het Hof van Cassatie mogelijk. De partijen – de familie van Tine Nys en het Openbaar Ministerie – hadden daarvoor tot en met maandag de tijd.

Het Openbaar Ministerie besliste om geen eis tot cassatie in te stellen. Dat betekent dat de strafrechtelijke vrijspraak van de artsen niet meer ongedaan gemaakt kan worden. De beschuldigden kunnen niet meer vervolgd worden voor dezelfde feiten, ongeacht de juridische omschrijving daarvan.

De burgerlijke partij heeft wel cassatieberoep aangetekend, maar die eis kan volgens de wet slechts ingesteld worden ‘ten opzichte van de beschikkingen betreffende haar burgerlijke belangen’. Als het Hof van Cassatie de burgerlijke partij volgt en het arrest verbreekt, kunnen de artsen dus wel nog in een nieuw proces burgerrechtelijk verantwoordelijk gesteld worden en veroordeeld worden tot het betalen van een schadevergoeding.

‘Onwettige beslissing’

Joris Van Cauter, de advocaat van de familie Nys, bevestigt het cassatieberoep. ‘We zijn de mening toegedaan dat het een onwettige beslissing was. Het staat vast dat de euthanasiewet niet gerespecteerd werd, maar dat lezen we niet in het arrest. We zullen dat in cassatie aantonen, zonder jury, en hopen dat het arrest verbroken wordt.’

Familie Tine Nys gaat in beroep tegen uitspraak euthanasieproces
Tine Nys, in het midden, met haar twee zussen. Foto: vrt

Het Hof van Cassatie oordeelt alleen of het arrest de wet schendt of een rechtsregel miskent en spreekt zich niet uit over de feiten. Een beslissing wordt pas binnen enkele maanden verwacht.

De familie wil niet reageren op de beslissing. De moeder van Tine Nys overleed op 7 februari. Zij lag in een kunstmatige coma na een hartstilstand op de dag van de uitspraak in het euthanasieproces.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig