Aanslag op Duitse moskeeën verijdeld
Foto: rr

In Duitsland is vorige week een vermoedelijk rechtse terreurcel opgerold. De leden van die cel zouden van plan zijn geweest om aanslagen te plegen op zes moskeeën in kleinere steden.

De groep rond de 32-jarige Werner S. uit de omgeving van Augsburg zou aanvallen voor ogen hebben gehad op politici, asielzoekers en moslims, om ‘burgeroorlogachtige toestanden’ te veroorzaken.

In veiligheidskringen klinkt het dat de plannen van de cel ernstig genomen moesten worden. Ook omdat de mannen snel bereid tot handelen waren. Ze hadden elkaar volgens het Duitse persagentschap DPA leren kennen in een Telegram-chatgroep en elkaar maar twee keer ontmoet.

Speurders noemen de groep ‘Gruppe S.’ (groep S). Behalve de politie was ook de Duitse binnenlandse geheime dienst betrokken bij het onderzoek naar de activiteiten van de terreurcel.

Een van de mannen zou de opdracht hebben gehad om wapens te voorzien. Volgens bronnen bij de veiligheidsdiensten zijn bij de razzia’s van afgelopen vrijdag bijlen, zwaarden en vuurwapens aangetroffen.

Tegen twaalf mannen zijn aanhoudingsbevelen afgeleverd. Het gaat om vier vermoedelijke leden van de groep en acht mensen die mogelijk steun boden.