Hoe duurzaam is aluminium?
Foto: ©Atelier d’architecture Bruno Erpcium
Hedendaagse aluminium raamprofielen zorgen voor perfecte luchtdichtheid en uitstekende thermische isolatie. Zo dragen ze bij tot de energie-efficiëntie van gebouwen. Maar hoe duurzaam is aluminium zelf?

Raamprofielen tegen klimaatopwarming
Geavanceerde en goed geïsoleerde aluminium raamprofielen zijn cruciaal in het terugdringen van de CO2-uitstoot van gebouwen. Gebouwen zijn in Europa goed voor 40% van alle CO2-emissies. Dat is een getal dat door nieuwbouw en renovatie drastisch kan worden teruggedrongen, cruciaal in de strijd tegen de klimaatopwarming. Naast isolatie en het inzetten op hernieuwbare energie voor verwarming en koeling kan buitenschrijnwerk hierbij het verschil maken. Vandaar de focus van Reynaers Aluminium op strikte luchtdichtheid en steeds betere thermische isolatie om de warmteverliezen tot een minimum te beperken. Het neusje van de zalm zijn de hoogtechnologische raam-, deur-, en schuifdeurprofielen voor passiefwoningen, maar het bedrijf biedt ook varianten aan voor andere isolatieniveaus, zoals lage-energiewoningen (ook wel BEN-woningen genoemd, voor Bijna EnergieNeutraal).

Denk goed na over welk raam je kiest, want het is een keuze voor de lange termijn. Aluminium is bestand tegen het guurste weer, het barst niet, rot niet en valt niet in de smaak bij ongedierte. Je hebt er dus tientallen jaren plezier aan en dat met minimaal onderhoud.

Aluminium is 100% recycleerbaar
Als je wilt bepalen hoe duurzaam een materiaal is, moet je kijken naar de totale levenscyclus ervan. Wat dat betreft is aluminium moeilijk te kloppen. De grootste troef van het product is dat het 100% recycleerbaar is. Je leest het goed: je kan aluminium eindeloos blijven hergebruiken, telkens opnieuw en zonder enig kwaliteitsverlies. Het mooie is dat dit ook echt in de praktijk wordt gebracht. In België wordt maar liefst 96% van het aluminium uit gebouwen hergebruikt.

Reynaers Aluminium, de belangrijkste producent van aluminium raamprofielen in België en toonaangevend in Europa, zet zwaar in op duurzaamheid. Door te kiezen voor gerecycleerd aluminium, bespaart het bedrijf 95% energie in vergelijking met het produceren van aluminium uit erts.

©Christophe Van Couteren

Duurzaam tot in het detail
Duurzaamheid betekent voor Reynaers Aluminium meer dan werken met duurzaam aluminium, het aanbieden van superieur buitenschrijnwerk en inzetten op duurzame energieproductie. Het bedrijf kiest ook op het gebied van transport voor de meest duurzame aanpak. De meer dan 6.000 vrachtwagens van het bedrijf worden slim geladen en kiezen altijd de kortste en meest milieuvriendelijke route. Medewerkers worden aangemoedigd om te carpoolen of voor elektrische fietsen te kiezen. Daarmee daalde de CO2-uitstoot van personeelstransport in 4 jaar tijd met 27%.

Duurzaamheidsfiche Reynaers Aluminium
Voor het Belgische familiebedrijf Reynaers Alumium zit duurzaamheid in het DNA. Een overzicht in cijfers.

  • Aluminium is 100% recycleerbaar zonder kwaliteitsverlies.
  • 96% van al het aluminium in de Belgische bouwsector wordt gerecycleerd.
  • Reynaers Aluminium gebruikt 95% minder energie dankzij de keuze voor gerecycleerd in plaats van nieuw aluminium.
  • Het bedrijf voorziet in zijn eigen hernieuwbare energie met meer dan 10.000 zonnepanelen.
  • Het bedrijf zet in op duurzaam transport met slimme planning en elektrische vorkliften.
  • Reynaers Aluminium realiseerde een reductie van 27% CO2-uitstoot door de verduurzaming van personeelstransport.

 

Plan je een verbouwing of nieuwbouw en wil je kiezen voor mooie en perfect geïsoleerde ramen? Vraag snel en eenvoudig online een offerte aan.