Trump roept Rusland op om ‘wreedheden in Syrië’ stop te zetten
De ‘stad’ Kafranbel, iets ten zuiden van Idlib. Foto: afp

De Amerikaanse president Donald Trump heeft Rusland opgeroepen om de steun op te zeggen voor de ‘wreedheden’ van het Syrische regime in het land.

In een verklaring van het Witte Huis luidt het dat Trump in een telefoongesprek met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan ‘de wens van de Verenigde Staten heeft overgebracht dat er een einde zou komen aan de Russische steun voor de wreedheden van het Assad-regime en pleit voor een politieke oplossing voor het Syrische conflict’.

‘President Trump herhaalde ook dat de voortdurende buitenlandse inmenging in Libië de situatie alleen maar zal verergeren’, aldus zijn woordvoerster Deere.

Een Turkse delegatie gaat maandag naar Moskou voor gesprekken over het Syrisch conflict, dat zijn tiende jaar ingaat. Turkije waarschuwde dit weekend dat het verdere militaire actie zou ondernemen tegen Syrische regeringstroepen in de noordwestelijke provincie Idlib als de gesprekken met Rusland mislukken. Moskou steunt president Bashar al-Assad.

Achtergrond bij het conflict

In Idlib verblijven 800.000 burgers, vooral ontheemden die de voorbije jaren vanuit elders in Syrië op de vlucht sloegen voor het regime.

In 2018 sloten Rusland, Iran en Turkije een de-escalatieakkoord voor Idlib, met een staakt-het-vuren en een gedemilitariseerde bufferzone. Vanuit een twintigtal observatieposten moest het Turkse leger toezien op de naleving van het akkoord.

Maar het recente offensief van het Syrische leger in de regio veranderde alles. De bufferzone werd onder de voet gelopen, waardoor verschillende Turkse observatieposten nu omsingeld zijn. De Turkse president Erdogan is daarover zeer ontstemd en besloot om honderden trucks met militair materieel en troepen naar Syrië te sturen. Sindsdien waren er al enkele schermutselingen met het Syrische leger, waarbij aan twee kanten doden vielen.

Erdogan liet dit weekend nog verstaan dat zijn geduld met ­Assad op is en alludeerde op een zwaar offensief. Als dat er komt, betekent dit dat Navo-land Turkije oog in oog komt te staan met een troepenmacht die geleid wordt door Rusland, wat de oorlog in Idlib nog een extra geopolitieke dimensie zou geven.

Een analyse leest u hier.