Vandaag mogelijk beslissing over lot Peter Claes

De raad van bestuur van de VRT komt vandaag samen. Verwacht wordt dat beslist wordt over het lot van Peter Claes. Al is niets nog zeker in de VRT-saga.

‘Als we er over twee weken zijn, hebben we goed gewerkt. Drie weken kan nog.’ Dat antwoordde Leo Hellemans, interim-ceo van de VRT, exact vier weken geleden op de vraag wanneer het conflict binnen de VRT opgelost moet zijn.

Vier weken geleden werd VRT-ceo Paul Lembrechts door minister van Media Benjamin Dalle (CD&V), gesteund door de rest van de regering, de deur gewezen. Dat gebeurde na een aanhoudend conflict met zijn nummer twee, Peter Claes, de directeur Productie en Media van de openbare omroep. Lembrechts werd in dat conflict gesteund door de vier andere directieleden. Vanwege de vertrouwensbreuk was Lembrechts eind november al het ontslag van Claes gaan vragen bij Luc Van den Brande (CD&V), de voorzitter van de raad van bestuur. Dat werd hem geweigerd en uiteindelijk moest hij zelf gaan.

Radiostilte

Hellemans vervangt Lembrechts tot een nieuwe ceo aangeduid is. Zijn eerste opdracht was het uitklaren van het conflict dat nu al maanden de top van de VRT lamlegt. Maar sinds 20 januari heerst complete radiostilte. De leden van de raad van bestuur hebben zich de afgelopen weken wel moeten klaarhouden voor een extra zitting, maar die is er uiteindelijk nooit gekomen.

Met zijn beslissing om Lembrechts te ontslaan stortte Dalle de VRT in grote onzekerheid. Achter de schermen heerst grote angst voor de toekomst. De VRT staat voor besparingen en in de mediasector spelen zich forse omwentelingen af.

Vanmiddag is een zitting van de raad van bestuur gepland. Het is aannemelijk dat daar over het lot van Peter Claes beslist wordt, maar zeker is dat niet. De zaak zou niet officieel op de agenda staan, maar dat betekent niets. Hans Van Goethem, de woordvoerder van de VRT, wil enkel kwijt dat ‘de agenda van de raad van bestuur niet extern bekendgemaakt wordt. Dat is niet gebruikelijk.’

Binnenland
 1. Bekijk het aantal coronabesmettingen in uw gemeente
 2. Zoon en kennis van vermoorde dokter opgepakt
 3. Video LIVEBLOG. Italië ziet laagste aantal nieuwe besmettingen sinds 17 maart, New Yorkse mortuaria bijna vol
 4. OVERZICHT. Deze recyclageparken gaan (gedeeltelijk) weer open
 5. Nieuwe coronarichtlijnen: ouderen en jonge gezinnen mogen de auto nemen
 6. België ontloopt Europese discussie coronabonds
 7. 19.000 euro aan coronaboetes op drie dagen tijd: ‘Mensen blijven feestjes en barbecues organiseren’
 8. Foto Coronadagboek van fotograaf Nick Hannes: kampvuur en sterren
 9. Burgemeester Rotselaar wil snel federale beslissing over Rock Werchter
 10. Antwerpse slager verkoopt mondmaskers tegen 50 euro per stuk
 11. Politieke eenheid blijkt dun laagje vernis
 12. Video Opnieuw 185 doden: 'Het is nog te vroeg om over een echte daling te spreken'
 13. De nieuwe coronacijfers op een rijtje
 14. Wie coronamaatregelen negeert, betaalt daar de prijs voor: waarvoor riskeer je GAS-boete en kunnen mijn kinderen ook een krijgen?
 15. Bart De Wever klaagt onduidelijke regels aan: ‘Geen geweldig parcours’
 16. Nog altijd onduidelijkheid over kwaliteit 7 miljoen mondmaskers: extra tests
 17. Video Premier Wilmès: ‘We moeten volhouden, meer dan ooit’
 18. Feestvierders spuwen op coronamaatregelen
 19. Zo’n 20 woonzorgcentra kampen met grotere uitbraken coronavirus