Kandidaat-burgemeester Parijs trekt zich terug na compromitterende video
Foto: AFP

De Franse president Emmanuel Macron moet op zoek naar een nieuwe favoriet voor het burgemeesterschap van Parijs. Zijn beoogde kandidaat, Benjamin Griveaux, trekt zich terug nadat een compromitterende video was opgedoken op sociale media.

In de bewuste video worden seksueel getinte beelden getoond, kennelijk van Griveaux, gericht aan een vrouw. Zo zou hij zichzelf gefilmd hebben terwijl hij aan het masturberen was.

De beelden verspreidden zich de afgelopen 24 uur razendsnel via Twitter en andere sociale media. Maar belangrijk: de authenticiteit van de video werd nog nergens bevestigd.

De beelden zijn afkomstig van een groep die volgens Franse media de verborgen kant van politici en ambtenaren wil onthullen. De Franse krant Le Parisien noemt Piotr Pavlenski, een Russische kunstenaar die een onderdak heeft gevonden in Frankrijk. Hij ontkent trouwens niet en vertelde aan de krant Libération dat hij de hypocrisie van de Franse politici aan de kaak wil stellen.

Hij verwijt Griveaux dat die het vaak over de waarde van het gezin en de familie heeft, terwijl hij het tegenovergestelde doet. Pavlenski zegt dat hij de video kreeg van een ex-vriendin van Griveaux.

Griveaux, een voormalige regeringswoordvoerder, noemt de video ‘een verachtelijke aanval op zijn privéleven’. ‘Mijn gezin (hij heeft drie kinderen, red) verdient dit niet. Niemand moet blootgesteld worden aan dergelijk misbruik.’ Volgens Griveaux zijn hij en zijn gezin al meer dan een jaar het doel van ‘laster, leugens, geruchten, anonieme aanvallen, de onthulling van gestolen privégesprekken en doodsbedreigingen’.

In opiniepeilingen stond Griveaux derde, na huidig burgemeester Anne Hidalgo (PS) en de conservatieve vroegere minister Rachida Dati. De regeringspartij heeft nog een andere kandidaat voor het hoogste ambt in Parijs, tegen de wil van Macron in: wiskundige Cédric Villani.