Poortjes van 2,4 miljoen op Zaventem ‘zijn een fiasco’
Foto: BELGA

De veelbesproken e-gates, die de luchthaven van Zaventem voor terroristische aanslagen moesten behoeden, verdwijnen en worden vervangen. ‘Ze voldeden niet. We gaan op zoek naar een performanter systeem voor de beveiliging van de luchthaven’, klinkt het bij de federale politie.

De 24 dubbele poortjes, die 2,4 miljoen euro kostten en die zowel uw paspoort als uw gezicht screenden en pas open­gingen bij een match, moesten het sluitstuk zijn in de beveiliging van het luchthavendomein.

‘Er was beloofd dat ze mankracht zouden uitsparen, die dan elders ingezet kon worden. Maar omdat ze voortdurend defect waren, vergden de poortjes net meer werkvolk. Agenten moesten van het ene naar het andere poortje hollen na een zoveelste foutmelding’, luidt het bij politiemensen op het terrein. ‘Mensen met een paspoort dat perfect in orde was, mochten vaak niet door, terwijl een vrouw met het paspoort van haar besnorde man wel door de e-gate raakte.’

De politievakbonden gebruiken sterkere taal. ‘Het is een echt fiasco en spijtig van het verspilde belastinggeld. Hopelijk werkt het nieuwe systeem beter’, zegt Carlo Medo van de NSPV.