Directie van Franse filmprijs César stapt collectief op
Alain Terzian (m.), de voorzitter van de organisatie achter de Césars, gaf vorige week nog toe dat het gebrek aan vrouwelijke vertegenwoordigers ‘anachronistisch’ is. Foto: Marechal Aurore/ABACA

De directie van de Franse filmprijs César is twee weken voor de uitreiking collectief opgestapt. Dat doet ze wegens de kritiek die was ontstaan op onder meer de ondoorzichtigheid van het management en de nominaties voor regisseur Roman Polanski.

De directieleden van de Association pour la Promotion du Cinéma stapte collectief op ‘opdat de sereniteit zou terugkeren en de cinema een feest kan blijven’. Die organisatie heeft de leiding over de Académie des Arts et Techniques du Cinema, de organisator van de Césars.

Tweehonderd mensen uit de Franse filmwereld schreven begin deze week een ziedend opiniestuk in Le Monde, waarin ze grote hervormingen ­eisen van de Académie des Césars. Allen zijn ze zelf lid van de ­Académie. Toch krijgen ze geen inzage in de stemresultaten, terwijl die tot enkele jaren geleden nog gewoon online stonden. Dat geeft aanleiding tot wilde speculaties, vinden ze. Behalve meer transparantie eisen ze ook een betere ­vertegenwoordiging van vrouwen en minderheden. Op dit moment maken vrouwen 35 procent uit van de 4.700 leden.

Op de achtergrond speelt nog een andere controverse. De Académie ligt ook onder vuur omdat dit jaar Roman Polanski’s J’accuse met de meeste nominaties ging ­lopen. De twaalf nominaties volgden amper drie maanden na nieuwe beschuldigingen van verkrachting aan het adres van Polanski. De regisseur ontkent, maar is ook al sinds 1978 op de vlucht voor een Amerikaanse zaak van verkrachting van een minderjarige.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in