Verdediging Harvey Weinstein pleit dat gevallen filmmagnaat onschuldig is
Rechtbanktekening van Donna Rotunno tijdens haar slotpleidooi. Foto: REUTERS

In het verkrachtingsproces tegen Harvey Weinstein heeft zijn hoofdadvocaat, Donna Rotunno, donderdag in haar slotpleidooi de jury op het hart gedrukt dat de gevallen filmproducent niet schuldig is.

‘Hij was onschuldig toen hij het proces binnenwandelde, hij was onschuldig toen elke getuige in de getuigenbank zat, en hij is hier en nu onschuldig’, zei meester Donna Rotunno in haar slotpleidooi voor de rechtbank in New York.

‘Historisch gezien bent u de laatste verdedigingslinie in dit land’, hield ze de zeven mannelijke en vijf vrouwelijke juryleden voor.

Na het slotpleidooi van de aanklagers, dat vrijdag plaatsvindt, zullen de juryleden volgende week hun beraadslagingen aanvatten. Zij moeten beslissen of de vroegere filmproducer al of niet schuldig is. Indien schuldig, riskeert hij een levenslange gevangenisstraf.

Emotionele getuigenissen

De 67-jarige Weinstein wordt beschuldigd van het verkrachten van Jessica Mann in een hotelkamer in New York in 2013. Zijn vroegere productieassistente Mimi Haleyi zou hij in 2006 tot orale seks hebben gedwongen.

Beide vrouwen legden tijdens het proces emotionele getuigenissen af, net als verschillende andere getuigen die door de aanklagers waren opgeroepen in een poging om een gedragspatroon van Weinstein als seksueel roofdier te schetsen.

#MeToo

Rotunno, van wie geweten is dat ze erg sceptisch staat tegenover de #MeToo-beweging, stelde donderdag dan weer dat het openbaar ministerie niet kan aanvoeren dat de twee vrouwen geen verantwoordelijkheid droegen toen ze vrijwillig naar de hotelkamer van de machtige filmproducer gingen.

Weinstein heeft altijd ontkend dat de seks niet met instemming was. De verdediging heeft echter belet dat hij zelf zou getuigen op zijn proces.