Britse minister van Financiën Sajid Javid stapt op
Sajid Javid weigerde zijn adviseurs te ontslaan, zoals Boris Johnson hem gevraagd had te doen. Foto: REUTERS

De Britse minister van Financiën Sajid Javid is opgestapt. Premier Boris Johnson herschikt dezer dagen zijn regering, maar het vertrek van Javid komt als een verrassing. Binnen een maand moet de begroting voorgesteld worden.

Javid werd vervangen door Rishi Sunak, die tot voorheen de nummer twee van het departement was én beschouwd wordt als iemand die erg loyaal is aan Johnson. Javid stapte op omdat hij zou geweigerd hebben zijn hele team van adviseurs te ontslaan, ondanks het uitdrukkelijke verzoek om dat te doen van Johnson. De Britse premier wilde zo meer greep op het ministerie verkrijgen, melden de BBC en The Guardian.

Britse minister van Financiën Sajid Javid stapt op
Rishi Sunak neemt over van Sajid Javid. Foto: AFP

Javid was pas sinds juli vorig jaar minister van Financiën. Hij nam toen over van Philip Hammond, die ontslag nam toen Johnson premier werd. Daarvoor was Javid ruim een jaar lang minister van Binnenlandse Zaken.

Eerder deze week maakte Johnson al duidelijk dat hij zijn regering onder handen zou nemen. Na zijn duidelijke overwinning bij de verkiezingen van eind vorig jaar wil Johnson nieuw bloed onder zijn topministers. Verschillende van Johnsons ministers kregen daarom donderdag te horen dat ze ontslagen worden. Onder hen ook Andrea Leadsom, een tegenstandster van Johnson in de strijd om het leiderschap van de Conservatieve partij.

Nog meer ontslagen

Eerder kregen ook minister van Justitie Geoffrey Cox, minister van Milieu Theresa Villiers, minister voor Noord-Ierland Julian Smith en huisvestingsminister Esther McVey het nieuws dat ze moeten opstappen.

Vermoedelijk blijven Dominic Raab (Buitenlandse Zaken) en Priti Patel (Binnenlandse Zaken) wel op post. Wie binnenkort de openstaande ministerposten gaat invullen, is nog onduidelijk.