Europese Commissie wil problemen bespreken met ‘volwaardige regering’
Paolo Gentiloni. Foto: AFP

De Europese Commissie wil zo snel mogelijk een dialoog met een regering in volle bevoegdheid om ‘samen vele problemen aan te snijden’. Dat heeft eurocommissaris voor Economie Paolo Gentiloni gezegd bij de presentatie van de economische prognoses van de Europese Commissie.

Voor België voorspelt de Europese Commissie dit jaar een economische groei van 1,2 procent. Dat komt overeen met de gemiddelde groei van de hele eurozone.

‘Het is iets beter dan onze prognose de voorbije herfst (1 procent, red.), maar natuurlijk wenst de Commissie zo snel mogelijk een dialoog over de toekomst aan te knopen met een regering die over volle bevoegdheden en een ontwerpbegroting kan beschikken’, zei Gentiloni over België.

‘Er is misschien een iets betere groei, maar er zijn veel problemen die we samen moeten aansnijden’, besloot Gentiloni. Daarmee verwees de eurocommissaris onder meer naar het begrotingstekort, dat dit jaar kan oplopen tot 2,4 procent van het bbp, of 12 miljard euro.

Voor 2021 zien de groeiverwachtingen er minder gunstig uit. De Belgische economie zou dan nog maar met 1,0 procent groeien.

De Commissie gaf ten slotte ook nog prognoses voor de inflatie mee. Die zou in België stijgen van 1,2 procent in 2019 naar 1,4 procent in 2020 en naar 1,5 procent volgend jaar. Het gemiddelde in de eurozone zou dit jaar 1,3 procent bedragen, en volgend jaar 1,4 procent.