Natalie Portman over kritiek op Oscars-cape: ‘Ik zal blijven proberen’
Foto: AFP

Dat Natalie Portman op de Oscars aandacht vroeg voor vrouwelijke regisseurs, maar in haar lange carrière zelf amper heeft samengewerkt met vrouwen, kwam haar op kritiek te staan. De actrice verdedigt zich nu.

Actrice en activiste Rose McGowan noemde Portman ‘deel van het probleem’, omdat ze op de Oscars meer aandacht vroeg voor het werk van vrouwelijke regisseurs (door hun namen op haar cape te laten borduren) maar in haar eigen filmcarrière amper met één regisseuse heeft samengewerkt - haarzelf niet meegerekend - en dat ook haar eigen productiebedrijf Handsomecharlie Films geen vrouwelijke regisseurs inhuurt, opnieuw met Portman zelf als enige uitzondering.

In een reactie op die kritiek bevestigt Portman dat ze in haar lange carrière ‘slechts een paar keer de kans heeft gehad om met vrouwelijke regisseurs samen te werken’. ‘Ik heb kortfilms, reclamefilmpjes, videoclips en films gemaakt met Marya Cohen, Mira Nair, Rebecca Zlotowski, Anna Rose Holmer, Sofia Coppola, Shirin Neshat en mezelf’, zegt ze.

Volgens de actrice hadden er meer projecten met vrouwen op haar cv kunnen staan, ware het niet dat er op elk niveau van de filmindustrie gatekeepers zijn die zulke films proberen tegen te houden.

Krijgt een project toch groen licht van een filmstudio, dan komen de vrouwen ‘voor enorme uitdagingen te staan’, beweert Portman. ‘Ik heb een paar keer meegemaakt dat vrouwelijke regisseurs dankzij mij werden ingehuurd, maar nadien toch van het project werden gehaald door de werkomstandigheden waarmee ze werden geconfronteerd’, zegt Portman, zonder daar dieper op in te gaan.

Als films van vrouwelijke regisseurs dan toch gemaakt worden, dan worden ze amper geselecteerd voor filmfestivals, en hebben ze het moeilijk om gedistribueerd te worden en om bekroond te worden, aldus nog Portman. ‘Ik wil dus alleen maar zeggen dat ik het geprobeerd heb, en dat ik zal blijven proberen. Voorlopig zonder succes, maar ik ben hoopvol dat er een nieuw tijdperk aankomt.’