Van Peel en Crombez: ‘Zwangere vrouwen met verslaving desnoods verplicht opnemen’
Valerie Van Peel (N-VA) Foto: BELGA

Justitie moet meer slagkracht krijgen om in te grijpen bij zwaar verslaafde, zwangere vrouwen. Dat staat in een wetsvoorstel van John Crombez (SP.A) en Valerie Van Peel (N-VA). Ze willen dat een rechter een vrouw verplicht kan laten opnemen om af te kicken.

Nadat ze samen een meerderheid hebben gevonden voor de afschaffing van de verjaringstermijn voor seksueel misbruik op minderjarigen, slaan Van Peel en Crombez opnieuw de handen in elkaar. Ook nu is de bescherming van kinderen het thema. Het duo wil dat hulpverlening en justitie beter kunnen ingrijpen in ernstig problematische situaties, zoals bij verslaafde moeders. Vandaag laat de wet dat niet toe.

De potentiële impact is nochtans enorm, voeren Van Peel en Crombez aan als argument. De gevolgen van verslaving bij een zwangere vrouw zijn groot: de baby kan er fysieke afwijkingen aan overhouden, zoals vertraagde groei, een laag geboortegewicht, een kleine schedel met eventuele gelaatsmisvormingen en gezichtsafwijkingen. Andere risico’s zijn neurologische afwijkingen, slecht sociaal functioneren op latere leeftijd, hyperactiviteit en een verstandelijke handicap. Na de geboorte vertonen baby’s ook afkickverschijnselen omdat ze door de opname van alcohol en drugs via de placenta zelf verslaafd zijn geraakt.

Uithuisplaatsing tijdens zwangerschap

Om dat laatste te voorkomen, willen Crombez en Van Peel het mogelijk maken dat verslaafde vrouwen onder toezicht worden geplaatst, indien nodig zelfs verplicht worden opgenomen om tijdens de zwangerschap af te kicken.

Bovendien zal een rechter een uithuisplaatsing al voor de geboorte kunnen uitspreken bij ouders waar zwaar druggebruik of mishandeling dreigt. ‘Bij gezinnen waarbij bijvoorbeeld al drie kinderen geplaatst zijn en bij wie een nieuw kind op komst is, wacht men in de praktijk te vaak af om te zien of het nieuw geboren kind hetzelfde lot zal ondergaan als de broers of zusjes. We hebben te lang een te afwachtende houding aangenomen. Het kind mag daar de dupe niet van zijn’, vindt Crombez.

In extreme gevallen moet de rechter ook extreme maatregelen kunnen nemen, zoals een verplichte begeleiding, desnoods opname of een plaatsing meteen bij de geboorte, besluiten Van Peel en Crombez.