Politie legt studentenfuif in Brussel stil met traangas: ‘Met glazen flessen bekogeld’
Foto: MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Een dagdisco van de Brusselse studentenclub Bruxellas in feestzaal Bazaar is maandag uit de hand gelopen. ‘Veiligheidsagenten werden bekogeld met glazen flessen’, zegt Ilse Van de Keere, woordvoerder van de Brusselse politie. Nadat het feest stilgelegd was, heeft de politie traangas gebruikt. Volgens aanwezigen werden ze hardhandig uit de zaal gedreven.

Studentenclub Bruxellas organiseerde maandag een feest in Bazaar, een zaal in de Marollen. Het ging om een ‘dagdisco’, de fuif ging van start om 14.30 uur. Omstreeks 20 uur kwam de politie toe om het feest stil te leggen.

‘Mijn dochter was maar net toegekomen en plots begon de politie met stokken en traangas iedereen naar buiten te werken’, zegt de vader van een studente die op het feest aanwezig was. ‘Ze was daar met vriendinnen en toen ze hun handtassen en jassen uit de vestiaire wilden gaan halen, werden ze tegengehouden door de politie. Ze waren hard geschrokken omdat ze zo hardhandig buitengewerkt waren. Mijn dochter heeft ook traangas in haar ogen gekregen, ze heeft het gelukkig zelf kunnen uitspoelen met water.’

Jenever

Volgens Ilse van de Keere, woordvoerder van de Brusselse politie, heeft de politie meerdere oproepen ontvangen: zowel van buren voor geluidsoverlast als van passanten vanwege de vele beschonken studenten op straat. Het ‘themadrankje’ van het feest was jenever.

‘De organisator heeft ook zelf naar ons gebeld omdat het dreigde uit de hand te lopen’, zegt woordvoerder van de Keere nog. ‘Toen we ter plaatse kwamen en konden vaststellen dat de veiligheidsmensen met glazen flessen bekogeld werden, hebben we in samenspraak met de organisator, die de boel duidelijk niet meer in de hand had, besloten het feest stil te leggen. Toen ook agenten bekogeld werden, hebben ze traangas gebruikt. De feestgangers hebben de kans gekregen om hun spullen uit de vestiaire te halen. Er kwamen geen stokken aan te pas.’ Nog volgens de politie waren sommige aanwezigen zo dronken dat ze verzorging nodig hadden.

Fuifgangers deelden op sociale media filmpjes over het optreden van de politie:

 

 

Op Facebook reageert de studentenclub boos. Ze zeggen niet te begrijpen waarom het feest moest worden stilgelegd. Volgens hen kende het feest een ‘veel ordelijker verloop’ dan de afgelopen jaren. ‘Het onnodige en overmatige gebruik van de pepperspray door de politie jegens onze gasten keuren wij ook absoluut NIET goed en is schandalig’, schrijft de club.