Weinstein zal niet getuigen op proces
Foto: REUTERS

De Amerikaanse filmproducer Harvey Weinstein (67) zal niet getuigen tijdens het proces over seksueel misbruik, dat tegen hem loopt. Weinsteins advocaten hebben dinsdag hun verdediging afgerond zonder hem op te roepen als getuige. Eind deze week volgen de slotpleidooien van verdediging en aanklager, waarna de jury zal beslissen over Weinsteins schuld.

Weinstein zal het woord niet nemen op het proces, vertelde een zijn advocaten dinsdag in een besloten gesprek aan rechter James Burke. De rechter vroeg nadien in de rechtszaal aan Weinstein zelf om dat te bevestigen: 'Dat klopt', klonk het.

De verdediging van Weinstein heeft dus zoals verwacht besloten om hem niet op te roepen als getuige. Vermoedelijk acht zijn advocaten het risico dat een kruisverhoor door de openbare aanklager verkeerd uitpakt, te groot. Donderdag volgt het slotpleidooi van Weinsteins advocaten, vrijdag is het waarschijnlijk de beurt aan de openbare aanklager.

Verkrachting

De voorbije dagen heeft Weinsteins advocate Donna Rotunno geprobeerd om twijfel te zaaien over het relaas van zes vrouwen die kwamen getuigen. De vrouwen betichtten de filmproducent van zware seksuele misdaden, zoals verkrachting. In feite gaat het in dit proces om twee feiten: Weinstein wordt aangeklaagd, omdat hij in 2006 productie-assistente Mimi Haleyi tot orale seks gedwongen zou hebben. Een andere vrouw zou hij in 2013 verkracht hebben.

Weinstein riskeert bij een veroordeling levenslange opsluiting. Sommige dossiers zijn niet weerhouden voor dit proces, omdat de feiten verjaard zijn of omdat ze niet in de staat New York hebben plaatsgevonden.