Smeer je benen in en ga op wandeltocht
Foto: Lidl
Bij veel mensen staat meer sporten op hun lijstje met goede voornemens voor het nieuwe jaar. Is het je afgelopen maand nog niet gelukt om met je goede voornemen te starten? Geen zorgen, het is nooit te laat. Dagelijks een half uurtje wandelen volstaat al om van heel wat gezondheidsvoordelen te genieten.

Een wandeling in de natuur zorgt voor een flinke dosis zuurstof en is het antistressmiddel bij uitstek. De combinatie van beweging en buitenlucht is ideaal voor ons brein. Bovendien is het een stuk goedkoper dan een fitnessabonnement … Eenmaal je de smaak te pakken hebt, kun je deelnemen aan lange, intensieve wandeltochten. En misschien wel aan een meerdaagse trekkingstocht. Trek dus snel die wandelschoenen aan en ga een frisse neus halen.

Welke outfit heb je nodig?
Goede en comfortabele dames- en herenstapschoenen zijn een must. Zij geven je voeten de nodige steun en zorgen ervoor dat je geen blaren of andere letsels krijgt. Het is ook belangrijk dat je kleding kiest die de nodige bewegingsruimte toelaat. Dunne laagjes zijn ideaal: afhankelijk van de buitentemperatuur kun je een extra kledingstuk aantrekken of het bovenste laagje uittrekken als je het te warm krijgt. Een waterbestendig regenvestje is geen overbodige luxe.

Als je een paar wandelstokken aan jouw sportieve look toevoegt, train je meteen ook jouw armspieren. Lange afstanden of een zware rugzak kunnen je lichaam immers belasten tijdens het wandelen. Een wandelstok biedt extra steun en stabiliteit en zorgt voor meer comfort en uithoudingsvermogen onderweg. Het feit dat je wandelt met wandelstokken versterkt ook de rug, de benen én de buikspieren.

Wie een stevige wandeling gaat maken, heeft een rugzak nodig. Snacks, lunchpakket en drinkfles inbegrepen. Voor extra draagcomfort tijdens een lange dag neem je een rugzak met gewatteerde schouderbanden en rugventilatie. Zo wandel je comfortabel en hou je je rug koel.

Wanneer je al wat meer gevorderd bent en langere wandeltochten maakt, is een trekkingrugzak of backpack een van de belangrijkste attributen tijdens je trektocht. Bij een trekkingrugzak is draagcomfort het belangrijkste. Je draagt je backpack namelijk gedurende een langere tijd op je rug. Een goede backpack biedt bevestigingen voor je wandelstokken, is licht van gewicht en vooral niet te groot.

Tijdens je lange trektochten mag een hoofdlamp niet ontbreken in je uitrusting. Zo hou je je handen vrij en kun je ook na zonsondergang je avontuurlijke tocht voortzetten. Licht in de duisternis helpt je om een laaghangende tak te ontwijken of om niet te verdwalen. Maar ook tijdens het kamperen kan een hoofdlamp goed van pas komen.