Enorme schade door storm Ciara nadat 200 zonnepanelen wegwaaien
Foto: Jelle Houwen

Felle rukwinden hebben maandagavond voor een enorme schade gezorgd aan een zonnepanelenpark van Eneco op het dak van steenbakkerij Wienerberger in Kortemark. Meer dan 200 zonnepanelen waaiden weg van het dak en veroorzaakten in de omgeving veel schade.

Rond 22 uur trok een kort maar hevig onweer over de regio van Kortemark en leidde tot tal van oproepen bij de hulpdiensten. Bij de brandweer kwam rond 22.30 uur een ernstige melding binnen vanuit de steenbakkerij van Wienerberger (vroeger Desimpel) langs de Hoogledestraat in Kortemark. Een zware rukwind tilde een deel van het dak op van een loods aan de zijkant van het bedrijf waar bakstenen gemaakt worden.

Op dat dak is een zonnepanelenpark gevestigd van Eneco, dat elektriciteit op het net plaatst – het zonnepanelenpark voorziet niet zelf de stroom voor het bedrijf Wienerberger.

Een deel van het dak is erg zwaar beschadigd. Metalen constructies en gewelven plooiden deels door en veroorzaakten verschillende gaten in het dak. Binnen was een productieteam aan de slag, maar niemand raakte gewond.

Speelbal van de wind

Pas toen buiten gekeken werd, kwam de ware schade aan het licht. Meer dan 200 zonnepanelen die op het dak stonden werden de speelbal van de wind en vlogen meters ver in het rond.

Er is niet alleen schade aan het gebouw van Wienerberger, maar ook aan een loods in de buurt waar een metaalconstructiebedrijf gevestigd is. Door de scherpe zonnepanelen zitten daar verschillende gaten in het dak.

Ook geparkeerde auto’s aan het bedrijf liepen schade op. Enkele zonnepanelen doorboorden letterlijk het dak van een paar auto’s. Twee huizen in de buurt liepen eveneens schade op aan vensters en muren. En ook bij een rendez-voushotel is er schade: een zonnepaneel vernielde er de airconditioning buiten.

Speciaal interventieteam

De brandweer van Kortemark riep snel versterking in. ‘We schakelden het speciale RISC-team in van de brandweer om interventies op hoogte te doen’, zegt brandweerkapitein David Vanden Eynde. ‘Ook voor de manschappen was met deze rukwinden uiterste voorzichtigheid geboden. Een deel van het dak van Wienerberger kon niet betreden worden wegens te gevaarlijk. We concentreerden er ons op om zoveel mogelijk losse zonnepanelen van het dak te halen om verdere schade te voorkomen.’

Er vielen geen gewonden door het rondvliegende puin, maar de schade is dus enorm.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig