Kramp-Karrenbauer kondigt vertrek als CDU-leider aan
Foto: REUTERS

Annegret Kramp-Karrenbauer is van plan ontslag te nemen als leider van de Duitse christendemocratische partij CDU. Ze zal zich ook geen kandidaat stellen als bondskanselier. Dat heeft een woordvoerder van de partij maandag meegedeeld.

De 57-jarige Kramp-Karrenbauer, die ook minister van Defensie is, werd door de partij gezien als de opvolger van huidig bondskanselier Angela Merkel. Maar maandag deelde ze aan de partijtop mee dat ze zich bij de volgende parlementsverkiezingen, in het najaar van 2021, geen kandidaat meer wil stellen voor die functie.

Verre van vlekkeloos 

Kramp-Karrenbauer had eind 2018 het partijvoorzitterschap overgenomen van Angela Merkel. Ze werd toen verkozen voor een termijn van twee jaar. Maar het partijleiderschap van 'AKK' verliep verre van vlekkeloos. Zo was er vorige week nog ophef omdat CDU-leden in het parlement van de deelstaat Thüringen samen met de extreemrechtse partij AfD Thomas Kemmerich hadden gesteund, de liberale kandidaat voor het regionale minister-presidentschap.

De selectieprocedure voor een nieuwe kandidaat-bondskanselier zal in de zomer worden opgestart. Eind dit jaar vindt een partijcongres plaats waarop een voorzitter moet worden aangeduid.

Merkel, die al sinds 2005 de Duitse regering leidt, wil zich geen kandidaat meer stellen bij de volgende verkiezingen. Ze heeft zich er maandag voor uitgesproken om Kramp-Karrenbauer op post te houden als minister van Defensie.