Israël roept Belgische vertegenwoordiger op het matje
België is sinds vorige zaterdag een maand lang de voorzitter van de VN-Veiligheidsraad. Foto: BELGAIMAGE

Israël heeft de plaatsvervangende Belgische ambassadeur op het matje geroepen, omdat ons land een ngo die zich inzet voor Palestijnse kinderen in oorlogsgebied heeft uitgenodigd om te komen spreken voor een orgaan van de VN-Veiligheidsraad. Daarop is ook de Israëlische ambassadeur in België om verantwoording gevraagd.

België is sinds vorige zaterdag een maand lang de voorzitter van de VN-Veiligheidsraad. In het kader van dat voorzitterschap, heeft ons land de ngo Defense for Children Palestine uitgenodigd om te komen spreken voor de Working Group on Children in Armed Conflict, een orgaan van de Veiligheidsraad dat zich inzet voor kinderen in gewapende conflicten. DCI-Palestine verdedigt de rechten van Palestijnse kinderen in oorlogsgebied, en is kritisch tegenover Israël.

Die uitnodiging is Tel Aviv in het verkeerde keelgat geschoten. Pascal Buffin, de Belgische plaatsvervangende ambassadeur in Israël - de ambassadeur zelf was niet in het land - is daarom op het matje geroepen op het Israëlisch ministerie van Buitenlandse Zaken. Volgens Israëlische media gebeurde dat donderdag al.

Buitenlandse Zaken in Brussel bevestigt dat, maar zegt dat de ontmoeting er ‘cordiaal’ aan toeging. ‘Israël en België onderhouden goede relaties. Wij staan voor een open dialoog, een openhartige dialoog. En zoals tussen alle goede vrienden zijn er soms meningsverschillen’, zegt woordvoerder Arnaud Gaspart.

‘Geen diplomatiek conflict’

Ons land was daarentegen wel ‘verbaasd’ over bepaalde scherpe reacties op sociale media, waarvan sommige ook werden gedeeld door Emmanuel Nahshon, de Israëlische ambassadeur in België. ‘Dat vonden we niet passend voor iemand die zijn land officieel vertegenwoordigt, en dus hebben we hem daarover gesproken in Brussel’, vervolgt Gaspart. ‘We hebben dit proactief benaderd’, maar van een diplomatiek conflict is geen sprake, benadrukt de FOD.

Buitenlandse Zaken beklemtoont nog dat de rechten van kinderen in gewapende conflicten ‘een traditioneel thema is voor de Belgische diplomatie’, en dat het ‘belangrijk is dat het maatschappelijk middenveld kan deelnemen aan de debatten’. De ngo in kwestie heeft trouwens ook al samengewerkt met Unicef, Unesco en de Raad van Europa, klinkt het.