Nike zet nieuwe loopschoen ‘Alphafly’ in de markt voor Olympische Spelen
Foto: REUTERS

Er was al de omstreden Vaporfly, en nu komt Nike - vijf maanden voor de start van de Olympische Spelen - met de Alphafly. Die voldoet aan alle regels van de World Athletics (WA).

Met de Vaporfly heeft Nike goud in handen. De Keniaan Eliud Kipchoge dook met die loopschoenen onder de twee uur op de marathon. Maar die weergaloze prestatie zette meteen ook de toon voor een nieuwe discussie: zijn de schoenen een vorm van technische doping? De concurrentie van Nike vindt van wel. Het geheim van de schoen zit in de dikke zool, in een laagje carbonvezel dat verwerkt zit in de lichtgewicht schuimzool, en daardoor werkt als een springveer.

De World Athletics (de voormalige Internationale Atletiekfederatie)  boog zich over de kwestie, en oordeelde dat de Vaporfly onder strikte voorwaarden zou toegelaten worden. Dat wil zeggen: een zool die niet dikker is dan 40 millimeter, en niet meer dan één toegevoegde plaat (van welk materiaal ook) bevat. Ter vergelijking: in de schoenen van Kipchoge zouden drie toegevoegde platen zitten. Die is dus niet toegelaten. Andere versies van de Vaporfly die al op de markt zijn, mogen wel gebruikt worden in wedstrijden.

Maar Nike brengt nu ook de ‘Alphafly’ op de markt. Die heeft een zool van 39,5 millimeter, en bevat één carbonplaat. Ze schurken dus aan tegen de grenzen van de WA. Dat ze nu op de markt komen, is belangrijk. Het betekent dat ze gebruikt mogen worden voor de Olympische Spelen in Tokio. De WA besliste immers ook dat vanaf 30 april atleten in wedstrijden alleen schoenen mogen dragen die al vier maanden beschikbaar zijn voor alle atleten. En de Spelen beginnen op 24 juli.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig