Buttigieg wint voorverkiezingen Iowa nipt van Sanders
Buttigieg (links) won een nek-aan-nekrace met Sanders (rechts). Foto: AP

Pete Buttigieg heeft de eerste voorverkiezingen bij de Democraten voor de kandidatuur voor het Amerikaanse presidentschap nipt gewonnen van senator Bernie Sanders. Dat heeft de Democratische Partij in Iowa bekendgemaakt, al vraagt ze wel zelf om een audit.

De 38-jarige Buttigieg kreeg volgens de officiële resultaten 26,2 procent van de afgevaardigden (of 564.012 ‘state-delegate equivalents’) achter zich, nipt voor Bernie Sanders, die goed was voor 26,1 procent (562.497). Elizabeth Warren moet het doen met 18 procent en de voormalige vicepresident van Barack Obama, Joe Biden, leed een nederlaag en eindigde vierde met 15,8 procent.

‘Dit is een geweldig moment voor de beweging die we hebben opgebouwd’, reageerde Buttigieg bij CNN. De voormalige burgemeester van South Bend, een middelgrote stad in Indiana, hoorde het nieuws live in de uitzending van de zender terwijl hij in New Hampshire is voor een verkiezingsprogramma. Hij feliciteerde ook zijn tegenstander Sanders en diens supporters.

Hertelling?

Het tellen van de stemmen duurde langer dan gebruikelijk door een technische fout. De Democratische Partij wil dat wordt onderzocht wat er is misgelopen; voorzitter Tom Perez riep donderdag nog op tot een audit. 'Genoeg is genoeg. In het licht van de problemen die zijn opgedoken en om het publieke vertrouwen in de resultaten te verzekeren, roep ik de Democratische Partij in Iowa op om een onderzoek te openen', zei Perez op Twitter. Een audit zal er echter enkel komen op vraag van een van de kandidaten.

Ook binnen de campagne van Sanders willen mensen dat er een hertelling komt. Maar de senator is daar zelf tegen gekant. Sanders zei bij CNN: ‘Volgens mij hebben we wel genoeg gehad van Iowa. Ik denk dat we nu vooruit moeten kijken naar New Hampshire.’ Hij voegde daar nog aan toe: ‘Ik vermoed dat mijnheer Buttigieg en ik uiteindelijk een gelijk aantal nationale afgevaardigden zullen krijgen.’

Sanders had donderdag in een persconferentie, na Perez’ oproep, nog de overwinning in Iowa opgeëist, verwijzend naar zijn voorsprong in het absolute aantal stemmen. Hij noemde de vertraging in de bekendmaking van de resultaten een ‘grote mislukking’ en laakte ook het kiessysteem met ‘delegates’.

Buttigieg zegt dat er alles aan moet worden gedaan om de echte uitslag te krijgen. ‘Maar ik ga daar niet over beslissen. Of de stemmen moeten worden herteld, is aan de partij.’