De MIA’s eindigden donderdagavond in boegeroep. Niet meteen vanwege de prijzen, maar om wie ze uitreikte: minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA) kwam een beeldje uitreiken, maar werd uitgejouwd door het publiek.

De veertiende editie van de Music Industry Awards, die voor het eerst gepresenteerd werden door Steven Van Herreweghe, had er al een paar ongemakkelijke momenten opzitten na een aantal moeilijk landende grappen van de presentator. Maar toen het aan het eind van de show tijd werd voor de uitreiking van ‘Hit van het jaar’ werd het nog iets ongemakkelijker).

Die wordt gewoonlijk uitgereikt door een lid van de Vlaamse regering. Minister van Cultuur en Vlaams minister-president Jan Jambon mocht dit jaar dan ook de honneurs waarnemen. Toen Van Herreweghe hem aankondigde, steeg echter al snel boegeroep op uit de zaal.

‘Hoe is het op het werk?’, vroeg Van Herreweghe nog aan Jambon. ‘Heel rustig’, antwoordde die onder aanzwellend gejouw. Van Herreweghe wimpelde dat weg: ‘Ze roepen: hoe, hoe doet ie dat?’, improviseerde de presentator. Nadat een jingle het overnam, noemde Jambon de winnaar: zangeres Angèle stak haar vijfde MIA van de avond op zak.

Jan Jambon ligt in de culturele wereld onder vuur vanwege de besparingen die hij doorvoert in de sector.