550.000 euro voor kookapp van overheid: ‘pleziertjes’ of noodzaak?
Foto: Kris Van Exel

De nieuwe app van de Vlaamse overheid, vol met gezonde recepten, kostte 550.000 euro. Dat zei minister Wouter Beke (CD&V) in het Vlaams Parlement. ‘Pleziertjes’, vindt parlementslid Maurits Vande Reyde (Open VLD).

De receptenapp ‘Zeker Gezond’ en de ontwikkeling van de bijhorende website ‘zekergezond.be’ kostten de overheid 550.000 euro. Dat maakte minister Beke dinsdag duidelijk na een vraag van Vlaams Parlementslid Maurits Vande Reyde (Open VLD), in de commissie Welzijn.

‘Is dat geen zaak waar alternatieven in de privé voor bestaan’, vroeg Vande Reyde. ‘De middelen van de overheid zijn beperkt.’

Beke verdedigde het opzet van de app. ‘Iedereen vindt het aansporen van gezonde voeding belangrijk’, repliceerde hij. ‘Sinds de invoering van de omgekeerde voedingsdriehoek in 2017 was er een vraag naar recepten, van burgers maar ook van professionals zoals diëtisten. Uit een enquête van het agentschap blijkt dat op de vraag wat kan helpen om gezonder te leven, 47 procent antwoordde ‘recepten aangeboden krijgen op een betrouwbaar platform’. Een betrouwbare, onafhankelijke bron ontbrak tot nu toe’, maakte Beke zich sterk.

Toch bleef de scepsis bij de Open VLD’er na dat antwoord groot:

De kwestie ligt extra gevoelig omdat het departement welzijn - en dus ook Beke - al meermaals onder vuur kwam te liggen omwille van besparingen.