Vervalsing met tipp-ex: presidentsverkiezingen in Malawi moeten overgedaan worden
Er werden te veel onregelmatigheden vastgesteld op de stemformulieren Foto: AFP

De Hoge Rechtbank in het Afrikaanse Malawi heeft de stembusgang van mei vorig jaar, waarbij Peter Mutharika herkozen werd voor een termijn van vijf jaar, geannuleerd. Binnen de 150 dagen moeten er nieuwe verkiezingen komen.

Volgens rechter Healey Potani is een annulering gerechtvaardigd vanwege een overvloed aan onregelmatigheden. Er werd bijvoorbeeld tipp-ex gebruikt om stemmen te vervalsen. ‘Bij elke verkiezing zijn er onregelmatigheden’, aldus Potani. ‘Maar in dit geval zijn de onregelmatigheden wijdverspreid en systematisch, en hadden ze invloed op het resultaat.’

De rechter viseerde de kiescommissie, die er niet in geslaagd was de juiste formulieren te gebruiken voor het invoeren van resultaten, en volgde niet de procedure voor het goedkeuren van resultaten.

Mutharika won de verkiezingen, met 38,6 procent, tegenover 35,4 procent voor Lazarus Chakwera, zijn grootste concurrent - een verschil van slechts 159.000 stemmen. Chakwere en een andere oppositieleider, Saulos Chilima, betwistten het resultaat. Het kwam tot maandenlange protesten, soms gewelddadig, na de verkiezingen. De betogers vroegen het ontslag van Jane Ansah, hoofd van de kiescommissie.

De beslissing van de rechtbank leidt er niet toe dat alles wat de president tot nu gedaan heeft ongeldig wordt verklaard. De beslissing betekent wel dat Chilima opnieuw vicepresident wordt. Hij bekleedde die functie tot de verkiezingen in mei.

Mutharika werd in 2014 verkozen tot president. Eerder was hij raadgever geweest van zijn broer, Bingu Wa Mutharika, de derde president van Malawi die overleed in 2012. Tussen 2012 en 2014 werd het land bestuurd door Joyce Banda.