Negen illegale mijnwerkers uit Lesotho gestenigd in Zuid-Afrika
Themabeeld Foto: AFP

Negen illegale mijnwerkers uit Lesotho zijn vrijdag in een voorstad van Johannesburg door steniging om het leven gebracht door een groep rivaliserende mijnwerkers, zo heeft de politie zaterdag gemeld, die van een ‘barbaarse daad’ sprak.

De politie onderzoekt de moord op negen Lesothanen die ‘betrokken waren in illegale mijnactiviteiten en in Matholeville gestenigd werden’ door andere illegale mijnwerkers uit Lesotho, een arm koninkrijkje dat omsloten is door Zuid-Afrika. De lichamen van de negen slachtoffers ‘werden in de straten van Matholeville aangetroffen, terwijl een tiende persoon zwaargewond naar het ziekenhuis werd gebracht’, preciseerde de politie in een mededeling.

Blijkbaar brak geweld uit tussen rivaliserende groepen van illegale mijnwerkers in de zone, legde de woordvoerder van de politie, Mavela Masondo, op de televisiezender eNCA uit. Zuid-Afrikaanse veiligheidstroepen lanceerden een klopjacht en de politie ondervroeg zaterdag 87 mensen.

Volgens de Zuid-Afrikaanse Mensenrechtencommissie werken tussen de 8.000 en 30.000 illegale mijnwerkers of ‘zama zamas’ (‘zij die hun kans wagen’ in het Zoeloe) in Zuid-Afrika. Ze nemen enorme risico’s door in tunnels en putten te graven die buiten gebruik zijn. Ondertussen moeten ze ook het toenemende gevaar trotseren van bendes en afrekeningen.

‘De illegale ontginning van mijnen is vaak verstrengeld met georganiseerde misdaad. De zama zamas zijn vaak zwaar bewapend, hebben explosieven en leggen hinderlagen tegen werknemers, bewakers en rivaliserende groepen van illegale mijnwerkers’, schreeft de Minerals Council South Africa in een rapport.