'Queen of suspense' Mary Higgins Clark is overleden
Foto: (ap)
Mary Higgins Clark is op 92-jarige leeftijd overleden De 'queen of suspense' schreef tientallen boeken, waarvan enkele werden verfilmd.

Haar bekendste thrillers zijn Loves Music, Loves to Dance (Moord op afspraak) en A Stranger Is Watching (Verbinding verbroken - haar eerste mega-succes). Van enkele werden (tv-)films gemaakt, de bekendste is allicht  The Cradle Will Fall (Moord om middernacht).

Mary Higgins Clark begon haar carrière als stewardess en met het schrijven van kortverhalen. Maar al gauw schakelde ze over op het grotere werk. 'Geloof me maar, je brengt geen vijf kinderen groot op kortverhalen alleen', zei ze daarover. 

Haar man stierf immers op vrij jonge leeftijd waardoor ze er alleen voor stond. Eerst werkte ze nog als schrijfster van radioscripts. Maar toen haar eerste roman flopte, schakelde ze over op thrillers en misdaadverhalen.

Haar misdaadromans werden populair en alleen al  in Amerika werden meer dan 100 miljoen exemplaren van haar boeken verkocht.  'Waar zijn de kinderen' (Ze liet zich voor het boek inspireren door het proces tegen een vrouw die ervan beschuldigd werd haar kinderen te hebben vermoord) werd al 75 keer herdrukt.

'Niemand verbond zich ooit vollediger met haar lezers dan Mary', zei haar uitgever sinds jaar en dag Michael Korda in een verklaring. 'Ze begreep hen alsof ze haar eigen familie waren. Ze was altijd absoluut zeker van wat ze wilden lezen - en, misschien nog belangrijker, wat ze niet wilden lezen - en toch wist ze hen te verrassen met elk boek.'

Clark werd geboren in de Bronx in New York op 24 december 1927. Ze was de dochter van Ierse immigranten. Ze raakte naar eigen zeggen al op haar 7 jaar besmet met het schrijfvirus. Toen ze 10 was, stierf haar vader aan een hartaanval. Haar moeder moest alleen verder met drie kinderen, waardoor Mary al op erg jonge leeftijd aan het werk moest, onder meer als telefoniste in een hotel. Op haar twintigste trouwde ze en werd ze stewardess voor Pan Am. Op haar 35ste verloor ze haar man, ook al door een hartaanval. 

Op haar vijftigste haalde Mary Higgins Clark haar eerste universitaire diploma aan de universiteit van Fordham in New York, waar ze filosofie studeerde. In 2000 begon ze samen met haar dochter Carol boeken te schrijven.