Oudste vrouw van België overleden
(themabeeld) Foto: rr

De oudste vrouwelijke inwoner van België, Elisabeth De Proost, is op 25 januari overleden. Ze leefde 111 jaar en 354 dagen.

Elisabeth De Proost werd geboren op 5 februari 1908 in Anderlecht en overleed vorige week zaterdag in een rusthuis in de gemeente. Op vraag van de familie werd het overlijden pas zaterdag bekendgemaakt.

Ze was de oudste inwoner van het land sinds het overlijden van Madeleine Dullier op 20 april 2018. De nieuwe oudste vrouwelijke Belg is voortaan Marietta Joanna Bouverne, geboren op 25 december 1908 in Gent, waar ze nog steeds woont.

De Proost, een voormalige boekhoudster, zou dus op  5 februari 112 jaar oud geworden zijn. Slechts drie Belgen – alle drie vrouw – slaagden daar al in. Het Belgische record staat op naam van Joanna Turcksin. De boerin uit Machelen, die op haar 24ste tuberculose overleefde, werd 112 jaar en 186 dagen.

Een dag voor De Proost overleed ook de oudste mannelijke Belg, Maurits Stael. De man uit Torhout werd 108. Hij verbleef de laatste jaren in woonzorgcentrum Rusterloo in Beernem. Stael was oud-strijder uit de Tweede Wereldoorlog. Sinds april 2018 was hij de oudste mannelijke Belg. Sylvain Vallée uit het Waalse Mesnil-Saint-Blaise is met zijn 107 jaar nu de oudste mannelijke Belg.

Ons land telt 31 mensen die minstens 110 jaar zijn (28 vrouwen en 3 mannen) zijn geworden. Daarvan zijn er nog drie in leven.  ‘Die gevallen zijn geverifieerd, en perfect valide’, zegt Michel Poulain, emiritus professor (UC Louvain), die voor ons land de echtheid natrekt. ‘Daarnaast zijn er nog een twintigtal gevallen die niet gevalideerd zijn. Het gaat om buitenlanders of Belgen die het land verlaten hebben, en waarvoor we geen documentatie hebben. Dat noemt men “administratieve overlevers”.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in