Ex-actrice beschrijft verkrachting en manipulatie door Weinstein
Foto: AFP

In het proces tegen Harvey Weinstein heeft ex-actrice Jessica Mann een vernietigend beeld van de verdachte opgehangen. Zij is een van de vrouwen die Weinstein van verkrachting beschuldigen.

Mann beschreef emotioneel hoe ze door Weinstein gemanipuleerd werd en in 2013 in een hotelkamer werd verkracht. Ze vertelde dat hij naakt uit de badkamer van zijn hotelkamer kwam, op haar kroop en haar penetreerde.

Ze vertelde over nog verschillende ander gevallen van seksueel misbruik door de ‘manipulatieve’ Weinstein. Mann vertelde dat hij haar met een vriendin had uitgenodigd om scripts te bekijken, toen hij haar de slaapkamer binnentrok. Haar stem brak toen ze zei dat hij haar daar oraal wou bevredigen. ‘Ik begon een orgasme te faken om het achter de rug te hebben.’ Dat was hun eerste seksuele ontmoeting.

Ze gaf toe dat ze een jarenlange relatie met wederzijdse instemming had met Weinstein. Naar eigen zeggen had ze medelijden met hem. Ze dacht dat hij genitaal misvormd was.

Mann maakte duidelijk dat ze een moeilijke jeugd en extreem religieuze opvoeding had gekend, en dat ze als 25-jarige actrice erg in de war was toen ze in een ‘vernederende’ relatie met Weinstein terechtkwam.

Ex-actrice beschrijft verkrachting en manipulatie door Weinstein
Foto: REUTERS

De getuigenis wordt gezien als een belangrijk moment op het proces. De beschuldiging van Mann vormt de basis voor de zwaarste aanklachten tegen Weinstein. De verdediging ziet de relatie tussen Mann en Weinstein echter als consensueel.

In het proces tegen de 67-jarige gevallen Hollywood-mogul draait het om vijf aanklachten. Bij een veroordeling riskeert hij een levenslange gevangenisstraf.

De voorbije jaren hebben meer dan tachtig vrouwen, onder wie ook toonaangevende actrices zoals Gwyneth Paltrow en Angelina Jolie, Weinstein van seksuele aanrandingen beticht en daarmee de #MeToo-beweging op gang gebracht.