Cyberaanval Picanol: ‘Geen losgeld betaald, kosten minder dan miljoen’
Foto: BELGA

Picanol verwacht dat de aanval met gijzelsoftware op zijn computersystemen het bedrijf minder dan 1 miljoen euro zal kosten. Dat zegt de producent van weefmachines. Het bedrijf bevestigt ook dat het geen geld heeft overgemaakt aan de criminelen.

Picanol werd op 13 januari slachtoffer van een grootschalige aanval met ransomware. De productie viel daardoor een week stil. Picanol meldt nu dat de verloren productiedagen in de volgende weken en maanden ingehaald zullen worden.

‘Hierdoor zal de financiële impact dus grotendeels beperkt blijven tot de kosten van de externe experts die werden ingeschakeld om de IT-systemen te herstellen. Op basis van de op dit moment bekende gegevens verwacht Picanol Group dat deze kosten minder dan 1 miljoen euro zullen bedragen, en dus geen materiële impact zullen hebben op het bedrijfsresultaat.’

Bij een aanval met ransomware eisen de criminelen losgeld om de systemen te deblokkeren. Communicatiedirecteur Frederic Dryhoel bevestigt dat het bedrijf niet op die eis is ingegaan. ‘We hebben alles zelf hersteld gekregen, met hulp van externe mensen’, zegt hij.

Picanol heeft met de beurswaakhond FSMA afgesproken dat de handel in aandelen van het bedrijf maandag hervat zal worden.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in