Van afwasser tot headliner en andere verhalen. Hoe de Ancienne Belgique de belpop hielp boomen
Foto: (c) elepee
Stijn Meuris kreeg er zijn roeping, Arno vond er zijn living, Irene zei er heel mooi ‘nee’ tegen Frank Vander linden en Zwangere Guy promoveerde er van afwasser tot headliner. Het belang van de Ancienne Belgique voor de belpop valt amper te overschatten.

Diepe liefde. Dat voel je als je met Belgische muzikanten over de Ancienne Belgique praat. Of het nu Arno is, of Stijn Meuris, of Franky De Smet-Van Damme van Channel Zero. Over die diepe liefde hebben belpop-kenners Jan Delvaux en Jimmy Dewit van Belpop Bonanza een theatervoorstelling gemaakt. Want de Brusselse concertzaal is dit jaar 40 geworden. En dus goed voor een schat aan belpop-verhalen en anekdotes. ‘Die mannen, die hebben daar dus een volledig privé-concert gespeeld, met een lichtshow en alles erop en eraan, voor één fan. En die zat in het midden van de zaal, met naast hem een koelkast vol pintjes.’

Correctie In deze podcast wordt verteld dat Zwangere Guy de eerste song schreef waarin de AB vermeld werd. De song ‘Ellebogenwerk’ op het album ‘Brutaal’ uit 2019. Luisteraar Robbe merkte op dat er eerder al een song verscheen waarin de AB werd vernoemd, namelijk 'Zonder fans gin bands' van Het Hof Van Commerce, op hun plaat ' Ezoa en niet anders' uit 2005.

Reageer

Vragen, opmerkingen of suggesties? Mail dsaudio@standaard.be

Credits

Gasten Jan Delvaux, Jimmy Dewit | Host Lise Bonduelle | Redactie Lise Bonduelle, Joris Van Damme | Audioproductie Joris Van Damme | Muziek Brecht Plasschaert | Eindredactie Wouter Van Driessche | Chef Audio Wouter Van Driessche | Extra audiofragmenten De quotes van Zwangere Guy komen komen uit ‘40 jaar AB’, een podcast van Studio Brussel door Rik De Bruycker. Je vindt deze podcast via deze link

Over deze podcast

Journalistiek om naar te luisteren. Dat is dSAudio. Van maandag tot vrijdag praat een journalist van De Standaard u elke dag een twintigtal minuten bij over een actuele kwestie. Om te beluisteren wanneer lezen geen optie is.