Griepepidemie is in het land: dit kunt u doen
Foto: unsplash
De epidemische drempel voor de griep is voor de tweede week op rij overschreden in ons land. Dat betekent dat we nu officieel van een griepepidemie spreken, waarschuwt het wetenschappelijk onderzoekcentrum Sciensano.

De meest recente gegevens van het wetenschappelijk onderzoekscentrum Sciensano laten zien dat de griepactiviteit voor de tweede week op rij boven de epidemische drempel ligt. Tussen 20 en 26 januari 2020 hebben ongeveer 245 personen per 100.000 inwoners hun huisarts geraadpleegd voor symptomen van griep. Tussen 27 januari en 2 februari 2020 waren dat 550 personen per 100.000 inwoners.

Bovendien bleek in de periode van 20 tot 26 januari liefst 72 procent van de luchtwegenstalen, die verzameld werden door het netwerk van huisartsenpeilpraktijken en getest werden door het Nationaal Referentie Centrum influenza, positief voor het griepvirus.

het is voorlopig nog moeilijk te voorspellen hoe intens de epidemie zal worden. Elke winter heerst er in ons land een epidemie van griep die ongeveer 3 tot 10 procent van de bevolking treft en gemiddeld een achttal weken duurt.

Wat kunt u doen?

  • Wie griepsymptomen heeft (koorts, hoest, loopneus, keelpijn, hoofdpijn, spierpijn en vermoeidheid), raadpleegt best zo snel mogelijk zijn huisarts
  • Blijf thuis en vermijd zo veel mogelijk overbodig contact, zoals bijvoorbeeld handen schudden, om de verspreiding van de ziekte te voorkomen
  • Was uw handen goed en frequent met water en zeep of gebruik een ontsmettende handgel
  • Hoest altijd in een papieren zakdoek en werp hem na gebruik weg
  • Griep wordt veroorzaakt door een virusinfectie, dus neem geen antibiotica. Dit heeft geen zin.