Exit Rafael Nadal op Australian Open, Dominic Thiem naar halve finale
Foto: AFP

Dominic Thiem bleek na een vier uur durende strijd in vier sets te sterk voor nummer 1 van de wereld Rafael Nadal: : 7-6 (7-3), 7-6 (7-4), 4-6 en 7-6 (8-6). Thiem zal in de halve finale tegenover Alexander Zverev staan. Rafael Nadal wint dus geen tweede keer de Australian Open.

Rafael Nadal kon dus niet doen wat zijn eeuwige rivaal Roger Federer hier in Melbourne wel voor mekaar bracht: vanuit een moeilijke/onmogelijke positie terugvechten. Nadal worstelde niet alleen met zijn Oostenrijkse tegenstander, maar ook met zijn eigen emoties. De anders zo charmante Spanjaard liet zich een paar keer gaan tegen de ballenmeisjes en ging ook tekeer tegen de arbitrage toen zijn airco niet optimaal bleek te werken. Had hij de slechte gewoontes overgenomen van Nick Kyrgios, zijn tegenstander eerder op de week?

Hoe spannend de kamp was? Heel spannend. In de eerste twee sets moest een tiebreak de beslissing bieden, waarin Thiem het laken telkens naar zich toehaalde. Een 2-0 bonus voor de Oostenrijker dus, terwijl Nadal onderweg naar deze kwartfinale slechts één set had moeten afstaan. Volgens de statistieken maakt iemand met een 2-0 voorsprong 86 procent kans om ook de match te winnen, maar met een fenomeen als Nadal aan de overkant tellen dergelijke gegevens een stuk minder. Ook de derde set bood weinig afscheiding. Beide spelers bleven on serve, tot Nadal in het tiende game toch Thiems opslag brak. Net drie uur had de match geduurd en het stond 2-1 in sets.

Zou er opnieuw een wonderlijke wederopstanding plaatsvinden in de Rod Laver Arena? Nadal leek bij de aanvang van de vierde set de bovenhand te krijgen. Hij won zijn servicegame en dwong vervolgens drie breakpunten af, maar kon de kans niet benutten. Het was integendeel Thiem die het opslagspelletje van ’s werelds nummer 1 veroverde: 3-1. Thiem mocht bij 5-4 voor de winst serveren, maar hij greep de kans niet beet. Van 3-5 naar 6-5: onderschat nooit het hart van een kampioen. Voor de derde keer moest een tiebreak de set toewijzen. De kaap van de vier uur was gerond toen Thiem die derde tiebreak én de match won.

Federer

Betekenisvolle spin-off van dit resultaat: ook na deze Australian Open zal Roger Federer (ATP 3) met zijn 20 majors alleenheerser blijven. De uitschakeling van Nadal betekent dat de Spanjaard op negentien stuks blijft steken, eentje minder dan zijn eeuwige rivaal.

De halve finales ogen zelfs zonder Nadal meer dan mooi. Donderdagochtend staan de monumenten Novak Djokovic en Roger Federer tegen mekaar. Een dag later kijken de troonpretendenten Alexander Zverev en Dominic Thiem mekaar in de ogen.