Brusselse regering 'wil mee nadenken' over openstelling park van Laken
Het park van Laken. Foto: © Clément Philippe

De Brusselse regering is bereid 'mee na te denken' over een gedeeltelijke openstelling van het koninklijke domein in Laken, om zo meer openbare groene ruimte te creëren in het noorden van de hoofdstad. De eindbeslissing ligt echter op het federale niveau.

De Brusselse regering keurde afgelopen donderdag een nota goed waarin ze laat weten dat ze 'in overleg met alle betrokken partijen' wil meewerken aan de openstelling van het park van Laken, zo meldt Bruzz. ‘De regering toont interesse om het koninklijk domein gedeeltelijk toegankelijk te maken voor het publiek,’ luidt het in de nota.

'Daarover moet er dan wel eerst een akkoord van de federale overheid en de koninklijke familie zijn', benadrukte Brussels minister van Leefmilieu Alain Maron (Ecolo) woensdag aan BX1. 'Als dat akkoord er is, zullen wij zeker meewerken aan dit project. In de eerste plaats zouden onderzoekers dan de biodiversiteit in het park in kaart moeten brengen. Daarna zouden we kunnen overgaan tot geleide bezoeken. Daarbij is het van belang dat ook de veiligheid van de koninklijke familie niet in het gevaar komt.'

De Brusselse regering kan het park evenwel niet zelf openstellen, benadrukt het kabinet van Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS). De eigenaars ervan zijn namelijk de Koninklijke Schenking, die een meerderheidsaandeel van 51 procent in handen heeft, en de Regie der Gebouwen, die 49 procent bezit. Het kabinet-Vervoort nuanceert daarmee eerdere berichtgeving, die stelde dat de Brusselse regering de openstelling van het park zou steunen.

Gezamenlijke werkgroep

Mocht het park ooit geopend worden, zou Brussel wel een grote rol hebben bij het realiseren van de aanpassingen en het beheer van het park. De Brusselse regering stelde daarom al voor een gezamenlijke werkgroep met alle betrokken instanties op te richten, om de haalbaarheid van een gedeeltelijke openstelling te onderzoeken.

Reden genoeg voor Vlaams Parlementslid Hannelore Goeman (One.brussels-SP.A), initiatiefnemer van Park National en de jaarlijkse Park/cours-run om het domein van Laken, om toch al verheugd te reageren. ‘De Brusselaars snakken naar groen, zeker in de kanaalzone. Het kan niet langer dat een park ter grootte van Monaco voorbehouden blijft voor één familie’, schrijft ze op Twitter. Het park van Laken is in totaal 186 hectare groot. Goeman: ‘Dat zijn 279 voetbalvelden, of 14 keer het Warandepark, en is groter dan de gemeenten Koekelberg en Sint-Joost-ten-Node.’

Jarenlange discussie

De discussie over een eventuele openstelling van het park van Laken woedt al jaren. Begin 2018 stemde het Brussels parlement ermee in om over de kwestie in contact te treden met het koninklijk paleis. Daar klonk het toen dat ‘ze op de hoogte waren van de discussie’, maar een inhoudelijke reactie kwam er niet. De koninklijke familie staat naar verluidt niet te springen voor de plannen. Het is geen groot geheim dat de familie gesteld is op haar private tuin. Koning Filip gebruikt de tuin intensief om te joggen of zijn hond uit te laten. Vóór zijn koningschap gebruikte hij de tuin zelfs om rondjes te vliegen met zijn ­helikopter, tot grote frustratie van de buren.

In 2017 diende de N-VA dan weer op federaal niveau een wetsvoorstel in om een gedeeltelijke openstelling van het park te bekomen. De partij wil dat de zone die exclusief is voorbehouden aan leden van de koninklijke familie wordt ingeperkt tot een oppervlakte van ruim 60 hectare. Datzelfde jaar startte ook Open-VLD Brussel een campagne over de opening van het park.

Naast politici pleiten ook burgerbewegingen al jaren voor een gedeeltelijke openstelling. Zo werden er onder meer picknicks georganiseerd om die oproep te ondersteunen.

Correctie 29/01: Een eerdere versie van dit artikel meldde dat de Brusselse regering de openstelling van het park van Laken zou steunen. Het kabinet van Brussels minister-president Rudi Vervoort meldt dat dat niet klopt.