Huiszoekingen op Standard en bij voorzitter Bruno Venanzi
Foto: Photo News
Het Federaal Parket heeft woensdag huiszoekingen uitgevoerd bij Standard en diens voorzitter Bruno Venanzi. Aanleiding: het onderzoek dat loopt tegen spelersmakelaar Christophe Henrotay. De speurders gingen een hele voormiddag door de boeken en vertrokken uiteindelijk met de transferdossiers van Collins Fai, Sambou Yatabaré en Christian Luyindama.

De dag begon al vroeg voor het Federaal Parket. Iets voor zeven uur stonden de speurders voor de deur van de woning van Bruno Venanzi, voorzitter van Standard. Nadien ging het naar Sclessin, waar rond negen uur een nieuwe huiszoeking startte.

Uiteindelijk zouden de speurders vertrekken met de transferdossiers van Collins Fai (die in 2016 overkwam van Dinamo Boekarest), Sambou Yatabaré (die in de zomer van 2015 een half seizoen gehuurd werd van Olympiakos) en Christian Luyindama (in januari 2017 - eerst op huurbasis, later definitief - overgenomen van TP Mazembe en nadien naar Galatasaray getransfereerd).

Drie dossiers gelieerd aan Christophe Henrotay, de spelersmakelaar die in september 2019 werd opgepakt en in verdenking gesteld van private corruptie, bendevorming, witwaspraktijken en valsheid in geschrifte.

Goede vrienden

Het gerecht was woensdagochtend in het kader van dat onderzoek dan ook vooral op zoek naar onregelmatigheden in transfers die Henrotay met betrekking tot Standard gedaan heeft. Zo zou er bij sommige deals sprake zijn van zogenaamde ‘retrocommissies’ voor extra financieel gewin ten voordele van de makelaar.

Hoewel er de laatste tijd wat ruis op de relatie zat - de transfer van Ishak Belfodil naar Hoffenheim had voor Standard niet het gewenste financiële resultaat - hebben Henrotay en Venanzi altijd een goede band gehad. De twee zien elkaar als vrienden en gingen eerder al samen met hun vrouwen op vakantie. Ook in de jaren 2015, 2016 en 2017, toen de drie dossiers waarover sprake - Fai, Yatabaré en Luyindama - inkomend werden afgerond.

Standard bevestigt huiszoekingen

In een persbericht woensdagmiddag bevestigde Standard dat er huiszoekingen hebben plaatsgevonden op de burelen van de club en bij voorzitter Venanzi thuis. 'Die kaderden in een onderzoek dat loopt tegen makelaar Christophe Henrotay', bevestigt Standard daarin. 'De club en haar voorzitter staan ter beschikking van het gerecht en hopen dat er zeer snel duidelijkheid komt in deze zaak. Ons wordt er niets ten laste gelegd. De club onthoudt zich van verdere commentaar.'

Henrotay zit al langer in het oog van de storm. De makelaar - die ook de belangen van Rode Duivels Thibaut Courtois en Yannick Carrasco behartigt - werd in september 2019 in zijn woonplaats Monaco opgepakt en werd pas na het betalen van een borgsom van een kwart miljoen euro weer vrijgelaten. Wel werd tijdens die operatie een Porsche, een Ferrari, een Range Rover, een boot, twee appartementen en zeven miljoen euro in beslag genomen.

Ook huiszoekingen in april 2019

Die actie in september volgde dan weer op eerdere huiszoekingen in april, toen speurders binnenvielen bij Anderlecht, de Koninklijke Belgische Voetbalbond en een makelaarskantoor. Die kwamen er op hun beurt dan weer naar aanleiding van een onderzoek tegen Henrotay dat opgestart werd in 2018.

Peter Smeets, ex-werknemer van Henrotay en nu actief voor het makelaarsbureau Let’s Play had even daarvoor een strafklacht met burgerlijke partijstelling ingediend. Smeets beweerde dat er op de transfers van gewezen Anderlecht-spelers Youri Tielemans, Leander Dendoncker, Romelu Lukaku en Aleksandar Mitrovic miljoenen euro’s werden achtergehouden door Henrotay. Ook voormalig Anderlecht-manager Herman Van Holsbeeck werd toen verhoord.

Voor de duidelijkheid: met het lopende onderzoek in de zaak-Schone Handen hebben de huiszoekingen van toen en nu niets te maken.