Rusland zal gaspijpleiding Nord Stream 2 zelf afwerken
Archiefbeeld van de werkzaamheden in de Baltische Zee. Foto: ap

De gaspijpleiding Nord Stream 2, tussen Rusland en Duitsland, zal door de Russen worden afgewerkt. Op die manier kunnen Amerikaanse sancties tegen Europese bedrijven die aan de pijpleiding bouwen, omzeild worden.

De 1.200 kilometer lange gaspijpleiding die Rusland via de Oostzee rechtstreeks met Duitsland zal verbinden, is al grotendeels klaar.

Maar de Verenigde Staten zijn tegen de gasleiding. Het land is bang dat Russisch president Vladimir Poetin zo meer invloed krijgt in West-Europa. Bovendien laat Nord Stream 2 de Amerikaanse bondgenoot Oekraïne links liggen.

Eind december bekrachtigde president Donald Trump sancties tegen bedrijven die betrokken zijn bij de aanleg van de pijpleiding. Daarop schortte de Zwitserse onderneming Allseas, die het laatste deel van Nord Stream 2 zou bouwen, de werkzaamheden op.

Een schip van Gazprom zal dat karwei nu overnemen. Het schip zou momenteel wel nog ‘gemoderniseerd’ worden, zegt het Russische agentschap Interfax. Poetin zei eerder deze maand dat de pijpleiding ten laatste begin 2021 klaar zou zijn. Met de leiding zou de rechtstreekse levering van Russisch gas aan West-Europa kunnen verdubbelen.

Aan de gaspijpleiding hangt een prijskaartje van 9,5 miljard euro. Ze wordt mee gefinancierd door vijf Europese energiebedrijven, waaronder Engie en Shell.