Duitser besmet met coronavirus reisde niet zelf naar China
Melanie Huml, gezondheidsminister van Beieren. Foto: Peter Kneffel/dpa

De man die als eerste persoon in Duitsland besmet is met het coronavirus, is zelf niet naar China gegaan. Hij kreeg het virus van een Chinese vrouw die een bezoek bracht aan zijn bedrijf. Dat hebben de gezondheidsautoriteiten van de zuidelijke deelstaat Beieren gezegd.

De besmette Duitser is 33 jaar en komt uit Starnberg, zo’n 30 kilometer ten zuidwesten van München. Hij woonde bij zijn bedrijf Webasto (een Duitse leverancier van onderdelen aan autofabrikanten, met ook twaalf vestigingen in China) een opleiding bij, waaraan ook een 23-jarige Chinese vrouw deelnam. Zij had voor het afreizen naar Duitsland bezoek gekregen van haar ouders, die uit de getroffen Chinese regio Wuhan komen. Toen ze in Duitsland was, vertoonde de vrouw nog geen symptomen. Pas toen ze vorige week donderdag terugvloog, voelde ze zich ziek.

De toestand van de besmette man is volgens de taskforce infectieziekten in Beieren stabiel. De Beierse gezondheidsautoriteiten testen momenteel een veertigtal mensen. Het gaat om collega’s en familieleden van de man, maar ook om kinderen van de kleuterschool van de kroost van de man.

Het geval in Duitsland is de eerste besmetting tussen mensen op Europese bodem. De andere gevallen die in Europa werden vastgesteld, liepen het virus op tijdens een reis naar China.

Start nieuwe schoolsemester in China uitgesteld

In China hebben de autoriteiten de start van het nieuwe semester in de scholen, universiteiten en andere onderwijsinstellingen voor onbepaalde duur uitgesteld. Dat heeft het Chinese ministerie van Onderwijs dinsdag gemeld.

Alle leerlingen en studenten zijn momenteel met vakantie naar aanleiding van het Chinees Nieuwjaar. Wanneer de lessen worden hernomen, zal later worden beslist en hangt af van waar de onderwijsinstellingen gevestigd zijn, verklaarde het ministerie.

Dinsdag maakten de autoriteiten in een nieuwe balans nog bekend dat in China nu al zeker 106 mensen gestorven zijn aan het recent opgedoken coronavirus. Er werden in de afgelopen uren bijna 1.300 nieuwe gevallen van besmetting vastgesteld. Dat brengt het totale aantal besmette personen in China op ruim 4.000.

Er zijn daarnaast al gevallen vastgesteld in onder meer Zuid-Korea, Taiwan, Thailand, Nepal, Vietnam, Saudi-Arabië, Singapore, de VS en Australië.