Advocaat Trump vergelijkt impeachmentprocedure met burgeroorlog
Kenneth Starr Foto: REUTERS

Kenneth Starr, destijds de hoofdaanklager tijdens de ­impeachmentprocedure tegen Bill Clinton, maakte maandag zijn debuut als advocaat van Donald Trump in diens afzettingsproces. Hij riep meteen op om een eind te maken aan 'het tijdperk van impeachments'.

Vorige week raakte bekend dat president Donald Trump niets aan het toeval overlaat en een team topadvocaten rond zich heeft verzameld om hem bij te staan in het afzettingsproces tegen hem. De opvallendste naam was die van Kenneth Starr, die hoofdaanklager was in het impeachmentproces tegen de voormalige Democratische president Bill Clinton, die in 1999 werd vrijgesproken.

Toen hij maandag voor het eerst mocht spreken in de Amerikaanse Senaat benadrukte Starr zijn afkeer voor de impeachmentprocedure, waar volgens hem veel te snel naar wordt gegrepen. Starr meent dat de Democraten het afzettingsproces misbruiken als politiek wapen. Juridisch wegen hun beschuldigingen niet zwaar genoeg omdat het niet om misdaden gaat.

De afzetting van een president 'komt overeen met een burgeroorlog’, luidde het. Impeachment van een president leidt alleen tot bitterheid en verscheurt het land, verduidelijkte Starr. ‘Net zoals oorlog is impeachment de hel.’

De verdediging van Trump verwierp de beschuldigingen aan het adres van de VS-president zaterdag al categorisch in een presentatie van twee uur. Maandag zullen de advocaten afzonderlijk ingaan op de verschillende beschuldigingen.