Olympisch kwalificatietoernooi basket in China verplaatst naar Belgrado door dreiging coronavirus
Foto: EPA-EFE

Een van de vier olympische kwalificatietoernooien in het vrouwenbasket zal omwille van het coronavirus niet zoals gepland doorgaan in het Chinese Foshan. Het toernooi, dat plaatsvindt van 6 tot 9 februari, wordt verplaatst naar de Servische hoofdstad Belgrado. Dat heeft de Internationale Basketbalfederatie (FIBA) maandag aangekondigd.

Foshan ligt iets meer dan 1.000 km ten zuiden van Wuhan, de stad die beschouwd wordt als het ‘epicentrum’ van het coronavirus. China, Spanje, Groot-Brittannië en Zuid-Korea zouden er aantreden.

Doordat Foshan als speelstad geschrapt wordt, zal Belgrado twee olympische kwalificatietoernooien ontvangen. Eerder was de Servische hoofdstad al een groep met Servië, de VS, Nigeria en Mozambique toegewezen.

“Na het zorgvuldig evalueren van de ontwikkelingen betreffende de uitbraak van het coronavirus en met als grootste prioriteit de veiligheid van de deelnemende spelers en teamleden, heeft het Uitvoerend Comité van de FIBA beslist het toernooi te verplaatsen naar Belgrado”, zo meldt de FIBA in een persbericht.

Oostende organiseert ook één van de olympische kwalificatietoernooien. Van 6 tot 9 februari nemen de Belgian Cats het in de Versluys Dôme op tegen Japan, Canada en Zweden.