Billie Eilish grote winnaar op Grammy Awards
Foto: AFP

De 18-jarige Amerikaanse zangeres Billie Eilish is de grote winnares van de 62ste editie van de Grammy Awards. Ze kon in Los Angeles vijf van haar zes nominaties verzilveren.

De 62e editie van de Grammy’s ging van start onder een slecht gesternte. Enkele dagen voor de ceremonie werd de ceo van de Recording Academy, die instaat voor de organisatie van de belangrijkste Amerikaanse muziekprijzen, de laan uitgestuurd. Officieel was de reden voor het ontslag van Deborah Dugan dat ze zich vijandig had gedragen tegenover een assistente. Dugan zelf maakte echter bekend dat ze in de weken voordien verschillende wantoestanden had aangeklaagd binnen de Recording Academy. Zo kreeg ze zelf te maken met ongewenste avances van een aan de Academy gelieerde advocaat, beschuldigde ze het comité ervan een klacht wegens verkrachting aan het adres van voormalig ceo Neil Portnow toe te dekken, en schetste ze hoe een kleine kring van juryleden nominaties opeisten voor artiesten waarmee ze een band hadden.

Dat alles zorgde ervoor dat de ceremonie zondagavond met argusogen gevolgd werd. Variety berichtte dat Taylor Swift een verrassingsoptreden tijdens de Grammy's zou afgezegd hebben omwille van Dugans ontslag. Op een gala vooraf nam P. Diddy de muziekprijzen onder vuur omdat ze verwezenlijkingen van hiphopartiesten regelmatig over het hoofd zien. Maar tijdens de prijsuitreiking bleven de uithalen beperkt - er ging meer aandacht naar het overlijden van basketbalster Kobe Bryant, enkele uren voor de ceremonie begon. Gastvrouw Alicia Keys verwees tijdens een pianosolo enkel in besmuikte termen naar de controverse. ‘We wijzen de oude systemen af, het is tijd voor nieuwe energie. It’s when people do nothing that the bad guys win.’

Vijf voor Billie Eilish

En of de bad guy won. Billie Eilish nam vijf beeldjes mee naar huis, waaronder de vier meest prestigieuze prijzen van de avond: ‘Best new artist’, ‘Album of the year’, ‘Record of the year’ en ‘Song of the year’. Die laatste twee won ze voor haar hit ‘Bad guy’. Daarmee schreef de 18-jarige popzangeres geschiedenis. Ze is de jongste artiest ooit die ‘album van het jaar’ wint (voor die plaat werd ze ook beloond met ‘Best pop vocal album’), en de eerste sinds Christopher Cross in 1981 die de vier belangrijkste prijzen in één editie wegkaapt.

Eilish zelf leek tijdens haar dankwoorden vooral verrast, en bedankte ‘alle fans, ook die van andere artiesten.’ Haar broer Finneas O’Connell, die bekroond werd als ‘Producer van het jaar’, droeg de prijzen op aan ‘alle jongeren die muziek maken in hun slaapkamer: ooit krijg je er ook zo eentje.’

Billie Eilish grote winnaar op Grammy Awards
Billie Eilish en haar broer Finneas O’Connell Foto: EPA-EFE

‘Urban’ als n-woord

Toch leek niet iedereen van dat laatste overtuigd. Tijdens een persconferentie backstage gaf Tyler, The Creator toe ‘gemengde gevoelens’ te hebben bij zijn winst voor ‘Best rap album’. Hij surfte namelijk nooit verder weg van hiphop dan met Igor. ‘Dit voelt dan ook als een dubieus compliment. Als wij - en dan bedoel ik kerels die eruit zien zoals ik - iets doen dat genres overschrijdt, stoppen ze ons nog steeds in de ‘rap’ of ‘urban’ categorieën. Ik houd niet van het woord ‘urban’: ik vind het gewoon een politiek correcte versie van het n-woord’.

Daarmee haalde Tyler, The Creator een oud zeer aan van de Grammy’s. Zo won met Bruno Mars in het voorbije decennium maar één niet-blanke artiest ‘album van het jaar’. Drake haalde in 2017 de Grammy voor ‘Best rap song’ voor ‘Hotline bling’ niet op omdat hij vond dat het geen rapnummer was. En Kanye West heeft al 21 Grammy’s op de schouw, maar nog geen enkele in één van de grote vier categorieën.

Ook Lizzo, nochtans de meest genomineerde artiest bij deze editie met acht vermeldingen, pakte naast die hoofdprijzen. Zij werd wel beloond met drie Grammy’s voor ‘Traditional R&B’, ‘Urban contemporary album’ en ‘Best pop solo’. Lil Nas X, auteur van de wereldhit ‘Old town road’, werd dan weer beloond met ‘Best pop duo performance’ en ‘Best music video’.

Soulwax bijt in het zand

Tijdens een ruim drie uur durende ceremonie werden in totaal 84 prijzen uitgereikt, waaronder ook in nichecategorieën als ‘Best contemporary christian music’ en ‘Best jazz vocal Aabum’. Toch viel ook daar nieuws te rapen. Soulwax was als enige Belgische act genomineerd, in de categorie ‘Best remix’ voor hun herwerking van Marie Davidsons ‘Work it’. Zij beten echter in het zand: die prijs ging naar Tracy Young voor een remix van Madonna’s ‘I rise’. De eerste vrouw die won in de remix-categorie droeg haar prijs op aan ‘alle vrouwelijke producers die over het hoofd gezien werden: samen hebben we het glazen plafond verbrijzeld.’

Ook Michelle Obama viel in de prijzen: zij won de Grammy voor ‘Best spoken word album’, voor de audioversie van haar boek Becoming. Die prijs had haar echtgenoot, voormalig Amerikaans president Barack Obama, al op zak gestoken in 2008 en 2006.