NBA-legende Kobe Bryant omgekomen in helikoptercrash, ook dochter overleden
Kobe Bryant en zijn dochter Gianna Bryant kwamen allebei om het leven. Foto: USA TODAY Sports

De Amerikaanse basketballegende Kobe Bryant (41) is zondag omgekomen in een helikoptercrash. Er waren geen overlevenden, ook de dertienjarige dochter van Bryant, Gianna, kwam om. In totaal kwamen negen mensen om het leven, en niet vijf zoals eerder meegedeeld. De basketballegende werd 41 jaar oud.

De dood van Bryant werd zondagavond het eerst gemeld door tabloid TMZ. Nadat daarna ook Variety en sportzender ESPN de dood van de superster bevestigd hadden, bevestigde ook het stadsbestuur van Calabasas, waar de crash heeft plaatsgevonden, het overlijden van de Amerikaan.

De politie van Los Angeles wilde eerder op de avond enkel bevestigen dat bij een crash in Calabasas vijf mensen om het leven waren gekomen. Later verklaarde sheriff Alex Villanueva op een persconferentie dat er negen mensen waren omgekomen. 'Overlevenden zijn er niet. Er waren negen personen aan boord: de piloot en acht passagiers', zei Villanueva. 

Naast Kobe Bryant en zijn dertienjarige dochter kwamen onder meer een ploeggenote van het basketbalteam van Bryants dochter, haar vader en de helikopterpiloot om het leven. De namen van de slachtoffers worden nog niet vrijgegeven. Volgens melden Amerikaanse media en de universiteit van Houston, die een rouwverklaring verspreidde, zijn ook voormalig baseballcoach John Altobelli, zijn vrouw en zijn dochter omgekomen.

Calabasas ligt 65 kilometer ten noordwesten van Los Angeles, in Californië. Nog volgens de politie van LA zijn er geen overlevenden.

De Amerikaanse luchtvaartautoriteiten melden dat de gecrashte helikopter een Sikorsky S-76 is. Er is een officieel onderzoek geopend om de oorzaak van de crash te achterhalen. Volgens de Los Angeles Times was het erg mistig toen de helikopter neerstortte. Op de plek van de crash brak bovendien een brand uit, waardoor reddingswerkers maar moeilijk dichterbij konden komen.

Meest succesvolle speler

De 41-jarige Bryant is één van de meest succesvolle spelers in de NBA-geschiedenis. Met de Los Angeles Lakers werd hij vijf keer kampioen (2000, 2001, 2002; 2009, 2010). In 2008 en 2012 werd hij olympisch kampioen. In 2016 zette hij een punt achter zijn carrière.

Bryant was getrouwd met Vanessa Laine Bryant en had vier dochters: Gianna, Natalia, Bianca en Capri.