Zsofi Horvath over miskraam: ‘Ongekend verlies waarmee we plots geconfronteerd werden’
Voormalig Miss Belgian Beauty Zsofi Horvath Foto: rr

Een miskraam is een uitzonderlijk traumatische ervaring die nog lang kan nazinderen. Dat geldt ook voor miskramen in de eerste weken van de zwangerschap, blijkt uit een studie van onderzoekers van de KU Leuven en het Imperial College London. Ook gewezen Miss Belgian Beauty Zsofi Horvath maakte het mee.

De Vlaamse en Britse onderzoekers peilden naar de psychologische gevolgen bij meer dan 650 vrouwen die hun ongeboren kind verloren voor de twaalfde week van de zwangerschap, door een miskraam of een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.

Daaruit bleek dat een maand na het verlies bijna een derde van de vrouwen aan posttraumatische stress leed, met bijvoorbeeld nachtmerries en flashbacks. Na negen maanden leed 18 procent nog aan posttraumatische stress, had 17 procent nog angstgevoelens en was 6 procent depressief.

‘Zwangerschapsverlies treft tot een op de twee vrouwen, en voor velen van hen zal het de meest traumatische ervaring zijn in hun leven’, zegt professor Tom Bourne van het Imperial College, de hoofdauteur van het onderzoek. Hij roept op om de behandeling van vrouwen die hun ongeboren kind verloren, aan te passen zodat er meer rekening wordt gehouden met de psychologische impact.

‘Alsof het gisteren was’

Ook voormalig Miss Belgian Beauty Zsofi Horvath kreeg te maken met een pril zwangerschapsverlies, bij haar eerste zwangerschap. Het was een heel zware periode, zo getuigt zij. ‘De buitenwereld was nog niet op de hoogte, maar in het hoofd van mijn echtgenoot en mezelf waren we al met z’n drietjes’, vertelt Horvath. ‘De dag dat we het slechte nieuws te horen kregen, staat in mijn geheugen gegrift alsof het gisteren was. Het was een ongekend verlies waarmee we plots geconfronteerd werden.’

Het koppel maakte het rouwproces door zonder externe hulp, maar die zou zeker wel welkom zijn geweest. ‘Ik ben ervan overtuigd dat de juiste professionele zorg en begeleiding die ouders kunnen krijgen bij thuiskomst uit het ziekenhuis, het leed veel draaglijker maakt’, aldus nog Horvath.

Kinderwenshuizen

In Vlaanderen lanceert het Kinderwens ExpertiseNetwerk nu een zorgproject voor ouders met een prille miskraam. Dat zal via de kinderwenshuizen aan de ouders worden aangeboden. Via een vragenlijst en een individueel gesprek wordt er nagegaan waar ze nood aan hebben bij de verwerking: individuele begeleiding, een groepsprogramma in een kinderwenshuis of meer gespecialiseerde hulp.