‘Steek standaard alcoholslot in nieuwe auto’s’
Foto: BELGAIMAGE

Duitse verzekeraars willen dat nieuwe auto’s in de Europese Unie (EU) standaard met een alcoholslot worden uitgerust. Zo’n Europese richtlijn is makkelijker dan wetgeving per land, stellen de verzekeraars. De reacties van verkeersorganisaties zijn verdeeld.

In Duitsland waren er in 2018 13.500 ongelukken waarbij alcohol in het spel was. De Duitse verzekeraars roepen Europa nu op in te grijpen en alcoholsloten, waarbij de bestuurder moet blazen om de auto te kunnen starten, standaard te verplichten bij nieuwe auto’s.

‘Als alle dronken bestuurders door deze techniek verhinderd worden hun auto te starten, zouden er geen alcoholgerelateerde ongevallen met doden en gewonden meer zijn’, aldus Siegfried Brockmann van het Verzekeraars Ongevallenonderzoek (UDV). De dienst houdt het pleidooi op de vooravond van een congres over verkeersrecht in het Duitse Goslar.

De Duitse verkeersorganisatie ADAC vindt alcoholsloten zinvol, maar vindt een verplichting voor nieuwe auto’s te ver gaan. De Duitse Raad voor Verkeersveiligheid noemt het voorstel innovatief en spannend.