Meer dan 2.000 bevestigde besmettingen met coronavirus in China, dodentol loopt op tot 56
Foto: AFP
Het aantal bevestigde besmettingen met het coronavirus in China is opgelopen tot 2.051, zo is zondag bekendgemaakt. Zeker zesenvijftig mensen zijn overleden aan de gevolgen van het longvirus.

De meeste nieuwe dodelijke slachtoffers van het virus vielen in de provincie Hubei: daar kwamen 54 mensen om het leven. In de stad Wuhan, het epicentrum van de epidemie, worden noodziekenhuizen gebouwd en worden honderden extra medische specialisten ingezet.

De burgemeester van Wuhan, de stad die het epicentrum vormt van de uitbraak van het coronavirus, zei eerder op de dag dat hij nog duizend extra gevallen verwacht in zijn stad. Het gaat om mensen die nu al in het ziekenhuis liggen, maar waarvan het nog niet zeker is of ze met het coronavirus besmet zijn.

De eerste twee doden buiten Hubei vielen in de aangrenzende provincie Henan, en in Shanghai. Dat is met ruim 24 miljoen inwoners de grootste stad van China, en ligt op ruim 1.000 kilometer van Hubei. Zeker 40 mensen in de stad hebben het virus opgelopen.

Extra maatregelen

De Chinese regering heeft op een persconferentie toegegeven dat het virus nog niet onder controle is, daarom worden extra maatregelen genomen. Zo is de verkoop en het vervoer van wilde dieren niet langer toegestaan. Fokkerijen zijn onder quarantaine geplaatst. In Peking is de heropening van crèches, scholen en universiteiten ondertussen uitgesteld, meldt de Chinese nationale radio. Ook de Nationale Winterspelen in Binnen-Mongolië zijn voor onbepaalde tijd uitgesteld.

In Hubei worden alle bussen opgeschort tussen de verschillende steden van de provincie maar ook binnen de steden zelf. Ook in Shanghai worden alle reizen met langeafstandsbussen geschrapt. Eerder werd al in verschillende andere steden het busverkeer stilgelegd.

De Chinese president Xi Jinping waarschuwde zaterdag nog dat het virus 'sneller om zich heen grijpt' dan eerder werd aangenomen. Volgens de Chinese televisie wordt er alles aan gedaan om middelen en experts in ziekenhuizen te krijgen om het virus aan te pakken.

'Altijd strenge procedures op Belgische luchthavens'

Zondagochtend is in Zaventem een vlucht vanuit het Chinese Peking aangekomen. Toch werden geen speciale veiligheidsmaatregelen genomen. De passagiers werden niet afgeleid naar een andere uitgang dan de andere aankomende passagiers. Een ander vliegtuig vertrok zondag ook gewoon zoals gepland. 

‘Op een luchthaven gelden elke dag zeer strenge procedures’, benadrukt Jan Eyckmans van Volksgezondheid op Radio 1. ‘Als er een zieke passagier aan boord is van een vliegtuig, dan meldt de crew dit aan de luchthaven nog voor het toestel aan de grond staat, en dan komt er een medisch team ter plaatse dat de nodige maatregelen neemt.’

VS halen landgenoten terug

De Belgische overheid heeft momenteel weet van slechts drie Belgen die verblijven in de getroffen regio. Er zijn voorlopig geen plannen voor een evacuatie. Buitenlandse Zaken paste vrijdag wel het reisadvies voor China aan. Niet-essentiële reizen naar de provincie Hubei worden afgeraden, in de rest van China kan wel veilig gereisd worden, klinkt het.

De Verenigde Staten beslisten zaterdag wel om alle Amerikanen in Wuhan te evacueren. Het land heeft een consulaat in de stad, alle personeel wordt zo snel mogelijk met een chartervlucht teruggehaald.

Derde geval in VS, vierde in Japan

Ook buiten China grijpt het virus om zich heen: nu is ook het eerste geval in Canada officieel vastgesteld. Het gaat om een 50-jarige man uit Toronto, die onlangs is teruggekeerd uit Wuhan. 'De toestand van de man is stabiel, hij ligt in het ziekenhuis', aldus de overheid in de verklaring. Volgens één van zijn artsen worden alle mogelijke voorzorgsmaatregelen genomen, en is men nog bezig vast te stellen met hoeveel mensen de patiënt contact heeft gehad.

In België was vrijdag even vrees voor een eerste besmetting, maar dat bleek vals alarm. Het coronavirus heeft zich intussen over de hele wereld verspreid. Ongeveer 1.600 mensen raakten al besmet: naast China is het virus ook in Frankrijk, de Verenigde Staten, Australië, Thailand, Taiwan, Maleisië, Zuid-Korea en Japan opgedoken. In dat laatste land werd zondag een vierde geval bevestigd. Het gaat om een man die op 22 januari uit de Chinese stad Wuhan kwam.

In de VS is in de nacht van zaterdag op zondag een derde geval van de longziekte vastgesteld. Een patiënt in het zuiden van Californië testte na terugkeer uit Wuhan positief. De zieke vertoeft geïsoleerd in een ziekenhuis, zijn toestand is goed. Eerder was er al een geval in de staat Washington en één in Chicago. Beide patiënten waren uit China teruggereisd.