Oegandese klimaatactiviste beschuldigt media van racisme nadat ze uit foto is geknipt
Foto: AP

De Oegandese klimaatactivist Vanessa Nakate (23) beschuldigt media van racisme nadat ze uit een foto met onder anderen Greta Thunberg werd geknipt.

Vrijdag had ze samen met Greta Thunberg, Loukina Tille, Luisa Neubauer en Isabelle Axelsson in Davos een persconferentie gegeven. Later deelde Nakate een foto van persagentschap AP op Twitter waaruit ze was verdwenen.

In een emotionele videoboodschap zegt Nakata dat ze voor het eerst in haar leven de betekenis van het woord racisme begreep.

‘We verdienen dit niet’, zegt ze. ‘Afrika stoot het minste uit terwijl we het meest getroffen worden door de klimaatcrisis. Dat jullie onze stem wissen, zal niets veranderen. Dat jullie onze verhalen wissen, zal niets veranderen. Ik voel me niet goed. De wereld is zo wreed.’

Haar video is al duizenden keren bekeken en gedeeld. Ook Greta Thunberg heeft haar steun uitgesproken. ‘Je verdient dit niet’, zegt ze op Twitter.

Het was niet slecht bedoeld, reageert AP. ‘De fotograaf probeerde onder druk van een deadline snel een foto uit te sturen en sneed hem bij vanwege de compositie. Hij dacht dat het gebouw op de achtergrond de aandacht afleidde.’

Andere nieuwsagentschappen, waaronder Reuters, verwarde Nakate met de Zambiaanse activist Natasha Mwansa.

Het persagentschap AP heeft de bijgewerkte foto intussen verwijderd. Nakate zegt dat ze geen uitleg of excuses heeft gekregen.

 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig