Het zuidoosten van Turkije is vrijdag opgeschrikt door een aardbeving met een kracht van 6,8 op de schaal van Richter. Er zijn al 22 doden en meer dan duizend gewonden geteld.

De aardbeving vond plaats rond 20.55 uur lokale tijd in de provincie Elazig. Het epicentrum lag zo’n 200 kilometer ten noordoosten van Gaziantep. Volgens het European-Mediterranean Seismological Centre (EMSC) vond de beving plaats op een diepte van 15 kilometer.

De meeste slachtoffers zijn gevallen in Elazig, waar minstens achttien doden zijn geteld. In de nabijgelegen stad Malatya vielen vier slachtoffers. Minstens duizend mensen zijn gewond.

Een zouden zo'n dertig gebouwen zijn ingestort in de getroffen gebieden. Foto's tonen hoe reddingsteams met man en macht naar overlevenden zoeken. 39 mensen zijn levend vanonder het puin gehaald. Een vrouw werd zo'n dertien uur na de aardbeving gered. Ze kon met haar gsm familieleden bellen en vertellen waar ze vastzat.

De reddingswerkers vrezen dat zeker nog dertig mensen bedolven zijn. De dodentol kan nog oplopen, waarschuwt minister van Volksgezondheid Fahrettin Koca.

De beving werd ook in Syrië en in Libanon gevoeld.

Turkije ligt op verscheidene breuklijnen en werd in het verleden al door verwoestende aardbevingen getroffen. In 1999 vielen meer dan 17.000 doden bij een beving in Izmit.