Dodentol nieuwe coronavirus stijgt, eerste gevallen in Europa opgedoken
Medisch personeel brengt een patiënt binnen in een ziekenhuis in Wuhan. Foto: afp
In Frankrijk zijn drie mensen besmet met het nieuwe coronavirus, meldt het Franse ministerie van Volksgezondheid. Het gaat om twee patiënten in Parijs, en één in Bordeaux. In China zijn intussen 41 mensen overleden.

Het eerste geval werd vastgesteld bij een patiënt in een ziekenhuis in Bordeaux, het tweede bij een patiënt in Parijs. Een naaste van die patiënt is ook besmet geraakt.  De drie patiënten verbleven allemaal in China.

De patiënt in Bordeaux was onlangs in de Chinese stad Wuhan, waar de eerste besmettingen van het virus zijn ontdekt. De 48-jarige Fransman van Chinese afkomst heeft verklaard dat hij onlangs in China is geweest. Er werd onderzocht of hij via Nederland was gereisd, maar dat blijkt niet het geval.  

Alle patiënten zijn opgenomen in het ziekenhuis.

De Franse minister van Volksgezondheid Agnès Buzyn verwacht dat er nog meer gevallen zullen opduiken in het land. 'We zullen er alles aan doen om deze epidemie te bedwingen.' 

Het Europese Centrum voor Ziektepreventie en -controle (ECDC) verwacht dat er meer gevallen zullen opduiken. Het EU-agentschap verzekert dat de lidstaten de noodzakelijke capaciteit hebben om een bredere verspreiding van het virus te verhinderen en onder controle te houden.

In de VS zou er weinig gevaar zijn op verdere verspreiding. De tweede patiënt in de VS is een vrouw uit Chicago. Ze was op 13 januari teruggekeerd uit Wuhan, en stelt het vrij goed. Ze is wel in het ziekenhuis opgenomen om verdere besmetting te vermijden. In totaal worden in de VS zo'n 50 mensen in de gaten gehouden voor mogelijke besmetting met het virus.

Belgen

De Belgische ambassade in China heeft alle Belgen in de regio ondertussen een e-mail gestuurd. 'We volgen de situatie nauw op en hebben onze landgenoten opgeroepen tot waakzaamheid en het vermijden van dierenmarkten, levende en dode dieren, rauw vlees en contact met zieke mensen', meldt de federale overheidsdienst. Buitenlandse Zaken.

'De situatie verandert snel, dus we raden iedereen die naar China afreist de instructies van de lokale autoriteiten en de Wereldgezondheidsorganisatie nauw op te volgen', klinkt het nog. Buitenlandse Zaken paste ook het reisadvies voor China aan. Niet-essentiële reizen naar de provincie Hubei worden tijdelijk afgeraden. In de rest van China kan veilig gereisd worden, luidde de update.

Steden afgesloten

Het lijkt erop dat het virus zich verder in China verspreidt. Er is een tweede dode gevallen buiten de provincie waar het virus voor het eerst werd vastgesteld. De patiënt kwam om het leven in de stad Suihua, in het noordoosten van de provincie Heilongjiang. Die stad ligt op zowat 2.500 kilometer van Wuhan, het epicentrum van de virusuitbraak

De dodentol is intussen naar 41 gestegen. Bij nog zeker 1.287 mensen is het virus vastgesteld, melden de autoriteiten. Een van de doden is een dokter van een ziekenhuis in Hebei, meldt het China Global Television Network.

In de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus gelden in de zwaar getroffen Chinese provincie Hubei intussen strikte bewegingsbeperkingen voor ongeveer 56 miljoen mensen. Jingzhou (5,6 miljoen inwoners), Xiaogan (5 miljoen) en Dangyang (470.000) zijn drie nieuwe steden waar het openbaar vervoer is stilgelegd. Daarmee zijn samen met de provinciehoofdstad Wuhan minstens 18 steden zo goed als volledig van de buitenwereld afgesloten.

Het attractiepark Disneyland in Shanghai, de grootste stad van China, heeft tot nader order de deuren gesloten, 'met als doel de epidemie te voorkomen en te controleren en om de gezondheid te vrijwaren', heeft Shanghai Disney op zijn website laten weten.

Noodziekenhuis

De stad Huangshi werd vrijdag toegevoegd aan de lijst van afgesloten steden. Een veelgebruikte terminal voor veerboten en een brug zijn afgesloten. In de stad wonen ongeveer 2,4 miljoen mensen.

In de miljoenenstad Wuhan en omgeving zijn behalve het openbaar vervoer ook veel openbare locaties afgesloten voor publiek. Functionarissen van het provinciebestuur riepen de Chinese regering vrijdag op om de financiële steun voor de regio op te schroeven. Inwoners van Wuhan waarschuwden woensdag dat voedselvoorraden in de stad hard teruglopen door de afsluiting. In de stad zijn de autoriteiten vrijdag begonnen aan de bouw van twee noodziekenhuizen. Het eerste ziekenhuis met een oppervlakte van 25.000 vierkante meter moet binnen tien dagen klaar zijn en op 3 februari de deuren openen. Het ziekenhuis zal uitsluitend patiënten opvangen die besmet zijn geraakt met de longziekte. Het andere moet binnen twee weken een extra capaciteit van 1.300 bedden bieden voor de opvang van zieken.

Niet enkel China

Ook buiten China liep het aantal slachtoffers op. In Vietnam werden voor het eerst gevallen vastgesteld. Het gaat om twee Chinese burgers, een 66-jarige man en zijn 28-jarige zoon.

Ook in andere landen, waaronder Japan, de VS, Zuid-Korea en Thailand en Frankrijk zijn besmettingen gemeld. Ook in Australië is een eerste geval bevestigd. Het gaat om een persoon die vorige week van Wuhan naar Melbourne is gereisd. Nog zeven mensen worden onderzocht in Australië, schrijft de krant Herald Sun.

De Wereldgezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties (WHO) vindt het nog te vroeg om de uitbraak van het coronavirus uit te roepen tot internationale noodsituatie.