Duurzaam winkelen is niet duurder
Foto: Carrefour
Als je iets koopt, heeft dat onvermijdelijk een zekere impact op het milieu. Het moet immers gemaakt, verpakt en getransporteerd worden. Je kan er wel voor zorgen dat je winkelkarretje een lagere milieu-impact heeft. En dat is niet eens moeilijk!

1. Let op het label
Winkelen met aandacht voor duurzaamheid is makkelijk dankzij ecolabels. Het Europese Ecolabel (een bloem met twaalf sterren) toont welke producten milieuvriendelijk zijn. Alleen producten die voldoen aan strenge eisen inzake milieunormen mogen het Europese Ecolabel dragen. Carrefour heeft daarnaast ook een eigen gamma milieuvriendelijke huishoud- en schoonmaakproducten onder de naam Eco Planet. Heel wat Eco Planet producten dragen tegelijk ook het Europese Ecolabel.

Meer weten over het Europese Ecolabel? Klik hier »

2. Koop vis uit duurzame visvangst
Overbevissing is een bedreiging voor de visbestanden. Koop daarom vis die op duurzame wijze wordt gevangen of gekweekt. Het MSC-label (Marine Stewardship Council) garandeert dat er met duurzame visserijtechnieken gevist wordt op niet-bedreigde soorten. Het ASC-label (Aquaculture Stewardship Council) garandeert dat de vis afkomstig is van duurzame kwekerijen die het welzijn van de dieren waarborgen en een lage impact hebben op de natuurlijke omgeving. Carrefour biedt meer dan 60 producten met het MSC- of AFC-label aan.

Meer weten over de steun van Carrefour aan duurzame visserij? Klik hier »

3. Gebruik herbruikbare zakken
Plastic zakken voor eenmalig gebruik zijn niet goed voor het milieu – zeker niet als ze in de natuur terechtkomen. Daarom biedt Carrefour herbruikbare en wasbare zakjes in biokatoen aan. Er zijn twee versies: een ‘tote bag’ met grote capaciteit en twee kleine zakjes voor fruit en groenten en kleine voedingsmiddelen in bulk. Je mag ook je eigen dozen meebrengen naar de verstoog van Carrefour-winkels. Achter de schermen werkt Carrefour aan het verminderen van de hoeveelheid verpakkingsmateriaal.

Meer weten over het verminderen van verpakkingen bij Carrefour? Klik hier »

4. Voorkom voedselverspilling
In België wordt elk jaar naar schatting 3,6 miljoen ton voedsel weggegooid, wat zo’n 345 kg per persoon per jaar is. Je kan daar zelf iets aan doen door geen te grote hoeveelheden te kopen. Carrefour zelf vermindert de voedselverspilling door een goed stockbeheer, waardoor er minder onverkochte producten zijn. Producten die hun uiterste houdbaarheidsdatum hebben bereikt, worden afgeprijsd en zijn dankzij een duidelijk zichtbaar etiket gemakkelijk terug te vinden in de winkel. Sinds augustus 2018 werkt Carrefour ook samen met ‘Too Good To Go’, een gratis app waarmee je verrassingsmanden kan bestellen met onverkochte producten die anders weggegooid zouden worden.

Meer weten over hoe Carrefour strijdt tegen voedselverspilling? Klik hier »

Carrefour heeft een groot aanbod aan producten met een 'gezonde prijs'. Gezonde prijzen zijn kleine prijzen met grote principes waar iedereen beter van wordt: jijzelf, de producenten en de wereld. Wil je gezonder eten, let dan ook op de gezonde prijs.

Act for food: concrete acties voor gezonde, smaakvolle, gevarieerde én duurzame voeding.
Ontdek meer over de acties »