Waarom lokale voedingsproducten beter zijn voor iedereen
Foto: Carrefour
In de winkels van Carrefour vind je een groot aanbod voedingsproducten van Belgische oorsprong. Lokale voedingswaren zijn immers beter voor ons allemaal.

1. Je steunt producenten van bij ons
Lokale producenten hebben het soms moeilijk om hun producten in de rekken te krijgen. Daarom steunt Carrefour al sinds 2012 kleinschalige Belgische producenten. Vandaag zijn ze al met 728. Het aanbod varieert weliswaar van winkel tot winkel, omdat Carrefour vooral producten aanbiedt van kleine boerderijen binnen een straal van ongeveer 40 km rond de winkels. Dat garandeert de versheid van de producten en beperkt het transport.

Carrefour engageert zich ook om lokale producenten een eerlijke aankoopprijs te betalen en werkt ook samen met coöperatieve verenigingen. De Gouda van Kwaliteitsketen Carrefour bijvoorbeeld wordt gemaakt door Milcobel, een coöperatie die de melk bij 2.800 kleine melkveebedrijven ophaalt en verwerkt. De melkveehouders zijn niet alleen leveranciers, maar ook de aandeelhouders en krijgen een eerlijke prijs voor hun melk.

Meer weten over het samenwerken van Carrefour met lokale producenten? Klik hier »

2. Je bent zeker van de kwaliteit
Bij lokale producten is het veel makkelijker om exact na te gaan waar een voedingsproduct vandaan komt en om de kwaliteit te garanderen. Sinds januari 2019 is bijvoorbeeld 100% van alle Carrefour-eieren Belgisch. Daardoor kan de herkomst van elk ei exact getraceerd worden, en kunnen welzijn van de kippen en de naleving van de voedernormen gegarandeerd worden. De Kip van Weleer van Kwaliteitsketen Carrefour is afkomstig van een kleinschalige kweker in de Ardennen die werkt zonder antibiotica en 100% lokaal en plantaardig voeder gebruikt.

De lokale producten volgen de natuurlijke kalender. Groenten zijn alleen verkrijgbaar in het oogstseizoen. De grotchampignons uit de mergelgrotten van Kanne bijvoorbeeld zijn alleen leverbaar van november tot maart.

Meer weten over het voortdurende streven van Carrefour naar maximale kwaliteit? Klik hier »

3. Het is beter voor de wereld
Om Belgische producten in de winkelrekken te krijgen, is uiteraard minder transport nodig dan voor producten uit andere landen of werelddelen. Daardoor zijn er minder 'voedselkilometers' nodig. Bovendien engageren heel wat lokale producenten zich om duurzaam te werken. Het appel- en perensap van Kwaliteitsketen Carrefour bijvoorbeeld wordt gemaakt in Fernelmont in de provincie Namen. Het bedrijf heeft zonnepanelen die meer elektriciteit produceren dan de firma verbruikt en is dus een echte groene onderneming. Appels en peren die niet geschikt zijn voor de verkoop in de winkels van Carrefour worden hier tot sap verwerkt. De pulp wordt gerecupereerd en de bezinksels worden vergist tot biobrandstof. Zo gaat niets verloren.

Carrefour heeft een groot aanbod aan producten met een 'gezonde prijs'. Gezonde prijzen zijn kleine prijzen met grote principes waar iedereen beter van wordt: jijzelf, de producenten en de wereld. Wil je gezonder eten, let dan ook op de gezonde prijs.

Act for food: concrete acties voor gezonde, smaakvolle, gevarieerde én duurzame voeding.
Ontdek meer over de acties »